Festival prirode i kulturnog nasleđa počinje 21. i traje do 28. avgusta. „Žestival“ u Užicu okuplja proizvođače tradicionalnih proizvoda sa područja Srbije i regije, sa akcentom na proizvođače domaćih voćnih rakija koje ocenjuje stručni žiri i proglašava najbolje.

U toku festivalskih dana održavaju se i poslovni susret, proizvođači tradicionalnih proizvoda – hotelijeri, ugostitelji, kreativne radionice i predavanja eksperata iz oblasti poljoprivrede, izložbe nošnji, poljoprivredne opreme i mehanizacije.


Pored promotivnih i edukativnih sadržaja u okviru festivala se odvija i bogat kulturno-umetnički program, koncerti, književne večeri, „Boemsko veče“ koje podseća na užičke legende kojima je boemija postala filozofija, merni instrument vrednosti i izdržljivosti, bliskosti i sudbine i neodoljivi šarm gradskih kafana u kojima se sedelo do zore i uživalo u razgovoru i druženju.


Festival prirode i kulturnog nasleđa


Ove godine u okrivu „Žestivala“, od 21. do 28. avgusta, na osmom po redu Međunarodnom festivalu prirode i kulturnog nasleđa organizatori su pripremili:

  • Izložba akademskog slikara Rada Vergovića u Jokanovića kući;
  • Ppromocija knjige “Hronika jedne užičke porodice”, autora Marka Popovića arheologa, na Starom gradu, čoveka prema čijim se nacrtima sada rekonstruiše tvrđava. Predviđen je nastup gradskog hora „Glas“.
  • U Organizaciji Turističke orbgqanizacije Regije Zapadna Srbija biće održana panel diskusija i promocija filma „Srednjovekovno blago Zapadne Srbije“.
  • Sa udruženjem „Tesla na Đetinji“ pripremljen je program u prostoru Hidrocentrale pod gradom, gde je predviđen kocert Braće Teofilović.
  • Na Gradskom trgu je izložba fotografija dugogodišnjeg učesnika i prijatelja festivala, nedavno preminulog sugrađanina Miloša Poznanovića koja pokazuje kako se grad razvijao kroz segment odevanja.


I ove godine, kako se čulo na konferenciji, dva dana posvećena su povratku prirodi a Užičani će moći da obiđu hidrocentralu koja će biti otvorena, prošetaju Zelenom stazom, koriste Zip i kajake po promotivnim cenama ali i da se turističkim vozićima provozaju anjonom reke Đetinje do StaPArka.


„Boemsko veče“ biće priređeno u bašti Gradskog kulturnog centra a Večernji užički bazar na Gradskom trgu, gde će na 40 štandova izlagati proizvođači tradicionalnih autentičnih proizvoda, lekovitog bilja, suvomesnatih proizvoda, suvenira, narodnih nošnji, meda, rakije
Istog dana biće proglašeni najbolji proizvođači voćnih rakija a sugrađani će moći da uživaju i u degustaciji najveće komplet lepinje. Na Gradskom trgu biće održan i koncert užičkog benda “Moon dance”.


Najavljujući manifestaciju za ovu godinu Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada Užica i predsednik Organizacionog odbora „Žestivala“ je rekao da im je namera da sve sadržaje povežeu u jednu celinu, te da ih učine dostupnim i turistima, učenicima i građanima vrednosti na kojima bi nam mnogi pozavideli širom sveta.

– Jedna od njih svakako je Bela Crkva Karanska koja poseduje raritet o kome veoma mali broj naših sugrađana zna.
To je Karansko jevanđelje iz 1608. koje je posle Rujanskog veoma značajno i o kome će se tek govoriti u godini Prestonice kulture, jer ćemo raditi fototipsko izdanje i jednog i drugog četvorojevanđelja.


Ovoj crkvi koja se nalazi u našoj neposrednoj blizini posvetili smo jedan od događaja, a posetioci će imati priliku da pogledaju film i prisustvuju promociji reprint izdanja knjige Rada Poznanovića „Bela Crkva Karanska“.


I ove godine dva dana posvećena su povratku prirodi a Užičani će moći da obiđu hidrocentralu koja će biti otvorena, prošetaju Zelenom stazom, koriste Zip i kajake po promotivnim cenama ali i da se turističkim vozićima provozaju anjonom reke Đetinje do StaParka.


“Boemsko veče” biće priređeno u bašti Gradskog kulturnog centra a Večernji užički bazar na Gradskom trgu, gde će na 40 štandova ilagati proizvođači tradicionalnih autentičnih proizvoda, lekovitog bilja, suvomesnatih proizvoda, suvenira, narodnih nošnji, meda, rakije.

Istog dana biće proglašeni najbolji proizvođači voćnih rakija a sugrađani će moći da uživaju i u degustaciji najveće komplet lepinje. Na Gradskom trgu biće održan i koncert užičkog benda “Moon dance”.


O nastanku „Žestivala“

Festival prirode i kulturnog nasleđa „Žestival“ je nastao 2006. godine na osnovu jednog podatka iz knjige našeg sugrađanina i hroničara Milorada Iskrina, „Užičke kafane i pekare“. Na jednom mestu, gospodin Iskrin navodi da je krajem XIX veka, naš sugrađanim Toma Numović, poznati preduzetnik na sajmu u Briselu izlagao užičku klekovaču. Sa tog sajma se u naš grad vratio sa zlatnom medaljom, ispričao nam je ovih dana, najavljući „Žestival“ u Užicu, Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora.


– To je zapravo bila inicijalna kapisla da te 2006. godine pokrenem priču o organizovanju festivala voćnih rakija na Rakijskoj pijaci ispred kafane Kongo. Zatim smo pauzirali 10 godina i 2016. godine nastavili sa održavanjem festivala…

Komplet lepinja sa ranijeg „Žestivala“ (Foto: Grad Užice)


Pokrovitelj i organizator „Žestivala“ je grad Užice uz podršku Regionalne privredne komore, Regionalne razvojne agencije, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, Turističke organizacije regije zapadna Srbija, Turističke organizacije grada Užica kao i Poslovnog kluba Zapadna Srbija.

Za još tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -