Autor knjige „Ratnik“, drugog dela trilogije „Umiru bogovi“, Petar Mićunović, promovisaće večeras u Čitalištu užičke biblioteke svoju knjigu. Promocija je u 19 časova.

26.septembar: Čitalište užičke biblioteke

Pored autora Petra Mićunovića na promociji knjige su govorili urednici izdanja, a tekstove je čitao glumac Janko Radišić.

„Ratnik“ je druga knjiga velike južnoslovenske trilogije „Umiru bogovi“ – priče o poluzaboravljenim južnoslovenskim korenima, umirućim slovenskim bogovima i našim precima na pragu hrišćanstva, u skukobu sa moćnom Vizantijom i divljim avarskim plemenima.

Sa promocije u Čitalištu Narodne biblioteke u Užicu (Foto:UM)

Ratnik nas vraća sopstvenim korenima kroz istoriju koja se ne uči u školama. Junaci, sa kojima zajedno dišemo i osećamo, volimo i patimo, podsećaju nas na zanemarene vrednosti upravo u vremenu kada su nam najviše potrebne – u dirljivoj priči o hrabrosti, požrtvovanosti, odanosti i ljubavi, koje ruše sve prepreke i savladavaju sva iskušenja.

Uzbudljiva epopeja o mladićima Đurašu i Dragašu, rođenoj braći kroz čija stradanja i neprekidnu borbu sa nedaćama prelama sudbina starih srpskih plemena… zapisano je u knjizi „Ratnik“ Petra Mićunovića, rođenog u Odžacima, koji je detinjstvo proveo u Užicu, gde se školovao, a kasnije i godinama radio u užičkom MUP-u.

Veče jednog darodavca

U ponedeljak je veče jednog darodavca – Radovana Popovića, poznatog novinara, publiciste i književnika. Predviđeno je da govore: profesor dr Gojko Tešić, Anđa Bjelić i Radovan Popović.

U Čitalištu Narodne biblioteke Užice, ponedeljak 30. septembar u 19 časova.

ČITALIŠTE, ponedeljak 30. septembar

Radovan Popović darivao biblioteci oko pet hiljada knjiga

Veče jednog darodavca, Radovana Popovića, najznačajnijeg, najvećeg i najsvestranijeg biografa srpske književnosti, dugogodišnjeg novinara, priređeno je u Čitalištu užičke Narodne biblioteke. Najnoviju poklon-zbirku čine 1.667 knjiga sa posvetom Radovanu, a 91 knjiga sadrži posvetu drugim ličnostima značajnim za srpsku književnost i kulturu. Do sada je Popović užičkoj biblioteci poklonio oko pet hiljada knjiga.

Posvete su od mnogih poznatih ličnosti: Miodrag Bulatović, Slobodan Selenić, Ljubomir Simović, Miodrag Pavlović, Stevan Raičković, Dejan Medaković, Svetislav Basara, David Albahari, Dušan Kovačević, Svetlana Velmar Janković, Momo Kapor i mnogi drugi jugoslovenski pisci, ali ima posveta i drugih uglednih ličnosti iz zemlje i sveta.

O Radovanu Popoviću govorili su prof. dr Gojko Tešić, Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke, Anđa Bjelić, bibliotekarka.

U Čitalištu Narodne biblioteke u Užicu (Foto:UM)

Radovan Popović je na početku rekao da nije pisac, da „ne ume da izmišlja živote i da piše romane“, već običan novinar koji voli da putuje, te da je njegova biblioteka nastala u Užicu, da je na početkku imala stotinak knjiga:

– Bog me je blagoslovio da sam se bavio jednim lepim, ali i teškim novinarskim poslom, pisanjem za novine, a ustvari, u svo slobodno vreme sam bežao od novina, boraveći u bibliotekama, arhivima, od Ljubljane, Sarajeva, Zagreba, Novog Sada, Beograda. Onda sam sačinio životopise pisaca koje volim, među njima i nekih živih – rekao jeizmeđu ostalog  Radovan Popović u Užicu.

Popović je darivao knjige mnogim ustanovama iz užičkog kraja: Biblioteci u Bajinoj Bašti, Pedagoškom fakultetu u Užicu, Narodnom muzeju u Užicu gde je otvoren legat Branke i Radovana Popovića, užičkom Istorijskom arhivu, Narodnoj biblioteci Srbije.

- Advertisement -