Spomenik na Cigli u Jablanici postaje spomen kompleks, dogovoreno u zlatiborskom selu Jablanica, gde je održan sastanak o revitalizaciji i održanju spomen-područja posvećenog srpskim junacima koji su pali na ovom mestu u prvim bitkama Velikog rata 1914. godine.

U radu sastanka učestvovali su  predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, direktorka JP „Gold Gondola“ Zlatibor i članica TU Jablanica Bojana Božanić,  direktor JP „Vodovod Zlatibor“ Milomir Tucović i članovi Turističkog udruženja Jablanica na čelu sa predsednikom Vukomirom Božanićem.

U uvodnoj reči Vukomir Božanić je podsetio da su članovi TU Jablanica u jesen 2012. osnovali Organizacioni odbor za podizanje spomenika za stogodišnjicu odbrane Srbije. Uspešno je ta ideja u delo pretvorena dve godine kasnije, a potom oformljen Odbor za zaštitu i unapređenje ovog spomen- područja, za čijeg predsednika je izabran Milan Stamatović.


Božanić je predstavio i prisutne vlasnike zemljišta, porodice Popović i Ljubojević, koji su izrazili želju da zemlju potrebnu za proširenje spomen-kompleksa daju na poklon.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je lokalna samouprava uvek podržavala sve aktivnosti u zlatiborskim selima. „Na ovom mestu imamo posebnu potrebu i odgovornost prema našim precima koji su ostavili svoje živote za nas, a mi da dostojno spomen-obeležje ostavimo budućim generacijama“, rekao je Stamatović, izrazivši nadu da će se narod sve više vraćati selu i prirodi. Istakao je da porodice koje poklanjaju zemlju daju pozitivan primer i da vraćaju nadu da će donatorstvo i zadužbinarstvo ponovo oživeti.

Vukomir Božanić i Milan Stamatović u Jablanici (Foto: TO „Zlatibor“/Opština Čajetina)


Ideja je da se revitalizovan spomen-kompleks, obogaćen novim sadržajima, svečano pusti u turističku funkciju 2024. godine, na desetogodišnjicu podizanja spomenika na Cigli. To je ujedno i godina kada se obeležava 110 godina od početka Prvog svetskog rata.

Podsećamo da se na uzvišenju Cigla, koje meštani zovu Bijela Glava, u zlatiborskom selu Jablanica odigrala se jedna od velikih bitaka Prvog svetskog ratau odbrani otadžbine od zavojevačke austrougarske vojske, na južnom delu Drinskog fronta. Neposredno posle bitke na ovom mestu, vojnici saborci su svom poginulom majoru bajonetima usklesali sledeći kameni beleg: „Major Vasilije Luković, poginuo 1914. godine. Ispunio svoju dužnost prema Kralju i Otadžbini.Zavidimo ti, i pozdravljamo ti porodicu…“.

Nakon čitavog jednog veka ovaj krajputaš prerastao je u spomen-obeležje, izgrađeno prema idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića, a osim spomenika urađen je i put od centra sela Jablanica prema granici sa Republikom Srpskom, kao i put od centra sela Štrpci od strane Republike Srpske.

Opština Čajetina za izgradnju ovog puta i infrastrukture opredelila je 15 miliona dinara. Podršku realizaciji obeležavanja ovog jubileja, kao i izgradnji kompleksa dale su i opštine Priboj i Rudo čiji su preci takođe položili žrtve na Cigli.

Spomenik krajputaš majoru Lukoviću (Foto: TO „Zlatibor“/Opština Čajetina)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -