Bronzanu skulpturu, koja predstavlja srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata sa puškom o desnom ramenu i knjigama u levoj ruci gradu je poklonilo Društvo srpskih domaćina. Autorka skulpture je Nataša Tanović Marković, akademska vajarka i profesorka u Umetničkoj školi u Užicu.

– Danas smo otkrili spomenik koji će nas uvek podsećati na hrabrih 1 300 kaplara, kako ih istorija pamti, najmlađih učesnika Velikog rata. U slavnom bataljonu bilo je i 17 Užičana, od kojih su neki preživeli golgotu, kao što su akademik Miladin Pećinar, inženjer Milan Janjušević, učitelj Miodrag Vergović“- rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković prilikom otkrivanja spomenika, navodeći da borci hrabrog bataljoni podigli moral umornim srpskim radnicima.

– Oni su doneli prevagu u korist svog naroda u Kolubarskoj bici. Kada su se prebrojali na Krfu posle Kolubare i albanske golgote bilo ih je manje od polovine u sastavu đačkog bataljona. Njihova sudbina je samo još jedna potvrda strašne drame naroda koji je žrtvovao svoje sinove za slobodu otadžbine. Ta deca, ti mladi ljudi sledili su osećaj dužnosti, solidarnosti, požrtvovanja, verujući iskreno da život nema smisla bez slobode, – rekao je Petković na svečanosti otkrivanja spomenika u Užicu.

U prigodnim programu je učestvovao hor Muzičke škole „Voijislav Lale Stefanović“.

- Advertisement -