Aleksandra Kokotović u Užicu je izložila dela, kako ističe, nastala tokom pandemije, pošto je želela da prenese sećanja, iz različitih sredina koje je posetila i gde je živela. Umetnica živi na relaciji Srbija- SAD pa je izloženim platnima dosta detalja sa Atlantskog okeana, iz Srbije, Bosne i Crne Gore.

Izložbu u užičkom Narodnom muzeju čini šest radova velikih formata nastalih na šatorskom krilu i na lanu. Na izložbi je izloženo i desetak radova manjih formata, pripremanih za izložbu koja je bila planirana u ambasadi Srbije u Moskvi, koja nije održana zbog smrti srpskog ambasadora.

Govoreći o razlozima zašto radi na različitim podlogama umetnica naglašava da voli da ono što radi bude nešto nekonvencionalno, nešto drugačije.

– Mislim da je za umetnika zanimljivo da osvaja nova platna i nove materijale. Lično, osetim ozbiljnu radost i ushićenje kada koristim nešto nesvakidašnje. U sred noći se probudim i pomislim, eto, na taj zemljani pigment i onda ga nađem jedino u Đavoljoj varoši, baš takav kakav sam htela od kojeg sam stvarala i neke skulpture. Ili, recimo, stoji neka svilena marama sa strane u ateljeu i ja je iskoristim. To su nesvakidašnje stvari koje umetnika uzbuđuju, –  kazala je na otvaranju izložbe Aleksandra Kokotović, koja uspešno gradi međunarodnu karijeru.

Sa otvaranja izložbe Aleksandre Kokotović (Foto: Narodni muzej)

Prema njenim rečima slikarstvo je sloboda, ali ističe da voli da radi i skulpture.

– Šta god umetnik radi, sve je sloboda. Ipak, slikarstvu se posvećujem najviše, mada imam periode kada se bavim i nekim drugim konceptom što iziskuje više vremena. Trenutno sam u fazi figuracije, to nije karakteristično za mene, ali sam imala jaku želju da uradim tu jednu izložbu koja se skoro desila u galeriji „Sanjaj“ u Beogradu. Mislim da ću malo da nastavim u tom pravcu pa ću se opet vratiti na apstrakciju koja je moja najveća ljubav. Osim toga, u narednom periodu htela bih da za veliku izložbu koja me čeka u Londonu, uradim nekoliko novih radova.

Izložbu je otvorila prof. Pedagoškog fakulteta u Užicu, Kristinka Selaković, članica Umetničkog saveta Narodnog muzeja, koja je naglasila da umetnica sve što je proživela, pažljivo prenosi na platno.

Sa izložbe u Užicu (Foto: UžiceMedia)

– Vidimo slike velikih formata, nastale na šatorskim platnima koji svojom jačinom tkanja dozvoljavaju da se umetnica na njima slobodno igra bojama i različitim prirodnim materijalima, poput jute, konopca, drobljenog mermera, kamena, zemljanih pigmenata, hekleraja naših baka, lepka i znatne količine uljanih boja koje ostavljaju tragove. Slike su apstraktne, a samim tim i fluidne i otvorene da nas povedu u njen svet mašte i sećanja, – rekla je Selaković.

Aleksandra Kokotović je rođena u Sarajevu, živela je i stvarala u Engleskoj i Libanu, Americi, Srbiji. Diplomirala je na italijanskoj Accademia del Lusso, a svoj rad izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, grafiku, crtež, performans, instalacije.

Do sada je priredila 41 samostalnu izložbu u renomiranim muzejima, galerijama i institucijama u Honolulu, Džeksonvilu, Sarajevu, Beogradu i u još nekoliko gradova u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori.

Učesnica je na 70 grupnih žiriranih izložbi u Jordanu, Egiptu, SAD-u, Severnoj Makedoniji, Ujedinjenim arapskim emiratima, Albaniji, BiH, Srbiji, Maldivima, Poljskoj i Litvaniji. Članica je ULUS-a i Udruženja likovnih umetnika BiH.

Dobitnica je više nagrada i učesnica brojnih festivala umetnosti i kulture i likovnih kolonija, a njeno ime se nalazi u knjizi eminentnih ljudi „Ko je ko u BiH“.

Izložbu je realizovao viši kustos užičkog Muzeja, istoričar umetnosti Marko Đurić, i može se videti u užičkom Narodnom muzeju, do 15. avgusta.

Više fotografija sa izložbe na FB stranici UžiceMedia.

Sa izložbe Aleksandre Kokotović u Užicu (Foto: UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -