„Snaga vode“ tradicionalni konkurs užičkog JKP “Vodovod” i RCU Užice, upriličen uz Svetski dan voda, stiglo je 255 likovnih i 19 literarnih radova. Beležimo i druge kulturne događaje: otvaranje izložbe „Pavić od Š do A”, a govorimo i o akciji ,,Čitajmo glasno“.

Na literarnom konkursu „Snaga vode“ rad Ive Pucarević, učenice OŠ “Dušan Jerković” dobio je prvu nagradu. Druga nagrada pripala je Jovanu Gogiću, učeniku Prve osnovne škole, a treća Dimitriju Mijailoviću, učeniku OŠ “Slobodan Sekulić”.

Radove su ocenjivali Branko Nikolić, profesor srpskog jezika i književnosti, Valentina Zlatanović Marković, dr. filoloških nauka i Darko Ranković, profesor razredne nastave.

Na likovnom konkursu „Snaga vode“ Mija Stanić, učenica OŠ “Bogosav Janković” Kremna dobila je prvu nagradu, Anja Lukić iz OŠ “Stari Grad” drugu, dok je Boris Sredić iz OŠ “Nada Matić” dobitnik treće nagrade na likovnom konkursu.

Komisija su činili: Ana Lazić, diplomirani keramičar, Jelena Luković, i Sofija Bunardžić, diplomirana slikarka-keramičarka.

Organizatori su zadovoljni što je na temu koja se odnose na očuvanje životne sredine pristigao veliki broj radova.

Izložba „Pavić od Š do A”

Otvaranje izložbe „Pavić od Š do A” posvećene životu i stvaralaštvu književnika Milorada Pavića je u Narodnoj biblioteci Užice u četvrtak, 24. marta, 2022. godine u 13:00 časova.

Autori su bibliotekari Biblioteke grada Beograda: Isidora Injac, Sara Ivković Marković i Marjan Marinković.

Milorad Pavić (1929 – 2009) bio je srpski prozni pisac, istoričar srpske književnosti 17-19. veka, stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona, nekadašnji dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, profesor univerziteta i akademik.

Objavio je više dela među kojima su: „Poslednja ljubav u Carigradu“, „Predeo slikan čajem“, „Hazarski rečnik“, „Sedam smrtnih grehova“, zatim, priče „Konji svetoga Marka“ i druga dela.

Akcija „Čitajmo glasno“

Povodom pete akcije „Čitajmo glasno“ kojom se podstiče kultura čitanja i čitalačka pismenost, postavili smo izložbu i čitali smo glasno, navode naše sardnice bibliotekarke Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković.

Pisali smo o njima ranije: „Školski bibliotekari imaju posebno mesto i naročito važnu ulogu u obrazovno-vaspitnom sistemu, oni svojim neposrednim radom posebno sa učenicima, ali i nastavnicima, stručnim saradnicima, roditeljima, obogaćuju obrazovno-vaspitnu praksu, a dve Užičanke, bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“, već su poznata imena na polju školskog bibliotekarstva.

Ana i Mirjana su učesnice mnogobrojnih seminara i konferencija u Srbiji i regionu, a posebno treba istaći da su do sada jedine iz Srbije učestvovale prošle godine na Svetskom kongresu školskih bibliotekara u Dubrovniku  sa svojim stručnim radom i izlaganjem „Ko je spreman za školskog bibliotekara sa vizijom u Srbiji“ o položaju i radu školskog bibliotekara…“

Akcija „Čitajmo glasno“ (Foto: Školska biblioteka)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -