„Dopisivanje samoće“, nova zbirka koju je pesnik pripremao dve decenije, a prvu „Tamnava“ stvarao je punih četrdeset godina. Ja sam i ćutljiv čovek. Sav moj život je bio u odricanju i davanju. Rekoh, ćutljiv sam čovek jer znam da je u ćutanju sigurnost, kako je pisao Andrić, a ja dodao, u ćutanju je sigurnost i onih koji ćute i onih o kojima se ćuti“, kaže Miljko Mitrović.

„Dopisivanje samoće“, novu zbirku poezije Miljko Mitrović je stvarao dugo godina „tako što je svoje pesme i stihove u njima tesao/cizelirao i pretvaro ih u lirske kristale pune tamnog, melanholičnog sjaja. Dobili smo još jednu zrelu/mudru pesničku zbirku koju valja čitati polako i kojoj se treba vraćati često da bi nas obasjala njena namerno prigušena svetlost“, zapisao je Dušan Stojković, dodajući da je njome „pesnik dopisivao vlastitu samoću, ali je, u isto vreme, učinio ne malo, sve što je u njegovoj lirskoj moći bilo, da se dopiše i ona samoća u kojoj mi, njeni čitaoci, jesmo, u kojoj je, po suštinskoj prirodi svoga bivanja, svaki čovek“.

O knjizi i stvaraocu su govorili: Milunika Mitrović i Zoran Jeremić, koji su podsetili da je pesnik rođen u Kosjeriću, da je jedno vreme radio u prosveti, a da je najveći deo radnog veka proveo u užičkim „Vestima“ i Radio Užicu. Prvu zbirku poezije „Tamnava“ stvarao je punih četrdeset godina, a za novu je bilo potrebno dve decenije.

„Ja sam ime i prezime sa korica ove knjige“

Posetioci književne večeri su uživali u stihovima Miljka Mitrovića ali su imali priliku da čuju i neke od novih pesama koje nisu objavljene. Autor je izdvojio pesnike koje voli: Njegoš, Laza Kostić, Dis, Momčilo Nastasijević, Dučić i Branko Miljković, zatim Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Stevan Raičković, Milovan Danojlić, Ljubo Simović koji je po njegovim rečima „čudo božije“. Predstavljanje užičkoj publici je počeo rečima: „Ja sam ime i prezime sa korica ove knjige“.

– Uz to, ja sam i ćutljiv čovek. Sav moj život je bio u odricanju i davanju. Rekoh, ćutljiv sam čovek jer znam da je u ćutanju sigurnost, kako je pisao Andrić, a ja dodao, u ćutanju je sigurnost i onih koji ćute i onih o kojima se ćuti. Tek, bavio sam se poslom koji je bio više galama – novinarstvom. Ja i sad zazirem od tog zanata, ali sam bio i prosvetni radnik i otvoreno ću priznati da ću umreti željan učionice. Rođen sam u Kosjeriću. U tom gradiću sam toliko poznat da o meni niko ništa ne zna. Užice je grad moje mladosti i bezmalo ukupnog radnog staža,– rekao je Mitrović navodeći da je dobijao i nagrade, a za ovu priliku je izdvojio jednu od najdražih, sa međunarodnog konkursa u čast Branka Miljkovića u Nišu, na kojem je učestvovalo 1.512 pesnika, iz više od 20 zemalja.

Nova knjiga poezije štampana je krajem prošle godine u izdanju izdavačke kuće „Konder“ vlasnika Zoran Jeremića, koji je poznati užički novinar i književnik, za autora knjige pesama „Dopisivanje samoće“ kaže da je „zaokružen pesnik“.

– Miljka sam prvo upoznao kao novinara čitajući njegove tekstove koje je pisao u „Vestima“, bili su stesani, sklesani tako da je svaki bio mala pesma u prozi, a uz to je i sjajan besednik.

Sa književne večeri u čitalištu (Foto: N.T. UžiceMedia)

Milunika Mitrović, pesnikinja i knjiženi kritičar je istakla da je „Dopisivanje samoće“ neobičan naslov nove knjige.

– Ovom raskošnom knjigom ukupan pesnički koncept Miljka Mitrovića sada se ukazuje jasnije zaokružen, kristalizovan u prah i bol mišljenja… San je Bog za ovog pesnika, Samoća je ljubav i život, a Smrt konačnosti dokaz, nigdina, – rekla je Milunika Mitrović.

„Kad sam prvi put pročitao pesme Miljka Mitrovića, u njima sam osetio njegovu želju da u naš jednostavni jezik doda tajanstvenost, koju mi, čitaoci njegovih pesama ne možemo da dokučimo. I u tome je zagonetka njegovog pesničkog pojavljivanja. Kao čitalac njegove poezije, to posebno poštujem“, piše između ostalog Branko Kukić i zaključuje:

„Međutim, ima još nešto po čemu se Miljko Mitrović izdvaja u odnosu na savremeno srpsko pesništvo. Njegova poezija je „s one strane čela i čula“. U „Dopisivanju samoće“ put vodi „s one strane svega“.

Mitrović, je u svojoj 83. godini, pred užičkom publikom, među kojima su bili članovi njegove porodice i kolege iz „Vesti“ i Radio Užica, govorio stihove iz nove zbirke, ali i recitovao neke od najnovijih koje nisu štampane. Posetioci su na poklon dobili njegovu novu knjigu.

Knjige za koleginice Milicu Turudić i Nadu Selaković (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -