Sezona alergija se bliži, a sezonske, kao što verovatno i pretpostavljate, nastaju za vreme cvetanja alergena, odnosno najčešće tokom proleća, kada se raznosi polen korova, trave i drveća. Upravo sa ovim oblikom alergije sa susreće veliki broj dece i odraslih i tokom najlepšeg godišnjeg doba trpe naporne alergijske simptome.

Ukoliko i vi strahujete od sezone alergija koja se bliži, predlažemo vam da pročitate tekst do kraja. U njemu ćete saznati kako da najzad prekinete da odlažete šetnje i izlete i pripremite se za izlet u prirodi, bez burnih alergijskih reakcija.

Pred nama sezona alergija: Saznajte šta je izaziva

Da biste znali kako da reagujete kada se pojave simptomi alergije, potrebno je pre svega da saznate šta vam zapravo izaziva alergijsku reakciju. Preporučujemo zato da, ukoliko već niste, odradite u proverenim klinikama Skin prick test na kožne alergene i tačno utvrdite da li je vaš organizam osetljiv na polen drveća, trave ili korova, da li reaguje na ambroziju, duvan, grinje, buđ ili mu smeta dlaka psa, mačke, itd.

Pomenuti test je izuzetno koristan, jer se izvodi lako, bez prethodne posebne pripreme, daje pouzdane informacije o tome šta je uzrok alergije i koje alergene treba izbegavati. Izvodi se pod nadzorom medicinskog osoblja, tako što se na nadlakticu pacijenta, laganim pritiskom i ubodom kože, stavlja jedna kap alergena. Zatim se pomno posmatra reakcija kože, odnosno da li nastaje određeno crvenilo, svrab ili otok, zbog ostavljenog alergena.

Sve više posetilaca u Staparskoj banji (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Nakon sprovođenja alergo testa i dobijanja rezultata, lekar će dati adekvatnu preporuku za dalje tretiranje alergijskih reakcija.

Izaberite dobru lokaciju za piknik i pazite, bliži se sezona alergija

Ozloglašeni polen oslobađa na stotine različitih biljaka, zbog čega zvuči gotovo nemoguće izolovati se od njega i izbegavati ga tokom sezone cvetanja. Ipak, iako je zaista mnogo drveća, cveća i korova koje su zaslužne za naše burne alergijske reakcije, postoji nekoliko biljaka koje prednjače u izazivanju alergijskog rinitisa i drugih alergija.

Posebno se izdvajaju ambrozija, breza, hrast, jasen, vrba, dud i čempres. Pa zato preporučujemo da u širokom luku izbegavate predele za izlet koji su bogati upravo ovim biljkama.

Posebno se čuvajte ambrozije, jer je izuzetno rasprostranjena, raste u nekoliko vrsta i može podsećati na običan žbun. Najopasnija je od početka jula, pa do kasne jeseni, a njen polen može preživeti čak i blaži mraz. To je razlog zbog koga treba, pre organizovanja piknika, proveriti da li u parkovima i izletištima ima ovog korova.

Treba biti oprezan i od perioda kada cveta breza i rasprostire svoj polen, jer je upravo ovo drvo jedan od najjačih alergena. Ono može da putem vetra prenese polen i do stotinak metara. Zato se, ako ste u Beogradu, ne savetuje da obilazite, barem tokom marta, aprila i juna, Avalu, Košutnjak i Adu Ciganliju, na kojima raste dosta ovog drveća.

Naravno, treba spomenuti i da je tokom proleća česta i alergija na polen hrasta. Iako je, istini za volju, reakcija na cvetanje ove biljke nešto blaža, njen polen se dugo zadržava u vazduhu i zato ne treba šetati i boraviti u parkovima koji imaju mnogo ovog drveća.

Odlazite u pravo vreme na izlet i oprezno tu je sezona alergija

Bez obzira što vi ili vaše dete patite od sezonske alergije, to ne znači da tokom proleća i jeseni treba da potpuno zaobilazite predivne parkove i da ne provodite vreme u prirodi.

Naprotiv, kako je lekoviti vitamin D jedan od najboljih prirodnih načina da se borite protiv raznoraznih alergija, preporučuje se da sa mališanima budete što više  na okrepljujućem suncu. Naravno, zbog alergena, treba birati pravo vreme za sunčanje, spoljne aktivnosti i odlazak na izlet.

Boravak u prirodi je lep, pazite na alergije ako ste im skloni (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Obično se preporučuje da, ukoliko ste osetljivi na polen, izbegavate da boravite na otvorenom u periodu od 05:00 do 10:00 časova ujutru. Prema nekim procenama, ti jutarnji sati su najopasniji za pacijente koje često pate od alergije, jer je tada koncentracija polena u vazduhu najveća.

Takođe, savetuje se da, ako imate alergijsku reakciju na travu, ne šetate i ne odlazite u prirodu odmah nakon njenog košenja. Pored toga, ako primetite da duva jak vetar, a vazduh je težak i suv, odložite svoj piknik do neke druge prilike, kada neće biti previše polena u okruženju.

Svakako, nemojte biti obeshrabreni ovim informacijama. Postoje periodu kada je koncentracija polena u vazduhu manja nego inače, što možete pratiti na specijalizovanim web sajtovima i baš tada organizovati izlete za pamćenje!

Umanjite alergijske reakcije pravim preparatima

Iako ste možda navikli da iz godine u godinu tokom jeseni i proleća imate naporne simptome alergije, to ne znači da treba da nastavite da ih trpite! Upravo suprotno, potražite preparate koji će umanjiti alergijske reakcije i olakšati vam boravak u prirodi.

Obično, ljudima kojima smeta polen, pomažu dekongestivi, odnosno medikamenti u obliku sprejeva ili kapi koji smanjuju oticanje nosne sluznice. Takođe, umesto pomenutih lekova, mnogima je od koristi i običan fiziološki rastvor, koji može očistiti nosne šupljine i iz njih ukloniti polen. Dosta pacijenata sa alergijskim rinitisom upotrebljava i veštačke suze bez konzervansa koje umiruju crvenilo, hidriraju oko i čiste ga od polena.

Svi prethodno navedeni preparati se mogu nabaviti u apoteci bez recepta i poneti na izlet! Međutim, uvek pre kupovine i korišćenje medikamenata bilo kakve vrste, savet i preporuku potražite od izabranog lekara ili farmaceuta.

Sezona alergija: Nosite naočare za sunce

Naočare za sunce nisu samo izvrstan modni detalj – one nas mogu zaštiti kako od UV zračenja, tako i od alergija.

Naime, kada nosimo adekvatan par sunčanih naočara, dok smo u prirodi, smanjujemo količinu polena koja dolazi u dodir sa našim očima. Samim tim, smanjujemo i suzenje očiju, neprijatan svrab i ostale dosadne simptome alergije.

Zlatibor, priroda mami, ali oprez posebno u jutarnjim satima (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Zbog svega toga, nosite naočare za sunce sa sobom kad god odlazite na piknik!

Pobrinite se da se hranite zdravo

Bez obzira što odlazite na izlet, pobrinite se i da pored ukusnog roštilja, sendviča i grickalica, pojedete i nešto zdravo, jer je upravo pravilna i izbalansirana ishrana ključ za dugotrajnu borbu protiv alergija.

Pod zdravom ishranom podrazumevamo unošenje jela sa namirnicama poput đumbira, paradajza, kurkume, pomorandži, lososa i sl, koje svojim sastavom smanjuju otoke, upale, crvenilo, svrab i ostale simptome alergije.

Pored ovih proizvoda sa antiinflamatornim svojstima, vođenje zdravog života i ishrane uključuje i redovnu hidrataciju organizma, jer je upravo ona ključna za jačanje imuniteta i otklanjanje alergijskih reakcija. Naravno, najdelotvornija od svih tečnosti kojima možemo hidratirati svoje telo je ipak voda!

Jedna obična čaša vode, može vam umanjiti upalu grla i nosa, dok vam ostali napici, kafa ili alkoholna pića, na primer, mogu pogoršati simptome alergije.

Više ne morate izbegavati piknike! Kad znate na šta ste tačno alergični, u kom vremenskom periodu dana je najveća koncentracija alergena, kada određena biljka cveta i gde se nalazi, moći ćete bez problema da izabere lokaciju i vreme za vaš savršen izlet bez kijanja i svraba u očima.

Autorka teksta: Srbijanka Stanković

Ukoliko se odlučite za boravak u prirodi predlažemo Zlatibor, Taru, Zlatar, Mokru Goru, ili pak Etno selo „Boškova voda“, a ima još prelepih sela u užičkom kraju. A možda neki od predloga pronađete i u reportažama UžiceMedia.

Pažljivo pri boravku u prirodi (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom februara možete pogledati na UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom januara možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

U novoj rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte tekstove UžiceMedia i šaljite nam svoje predloge: uzice.media@gmail.com

- Advertisement -