Od 1. februara zvanično počinju sa radom instalirane kamere, radar na Zlatiborskom putu i Monitoring centar za bezbednost saobraćaja.

Nabavka opreme za kontrolu bezbednosti saobraćaja, video nadzor i detekciju prekršaja koju je sproveo Grad Užice podrazumevala je nabavku 25 kamera i jednog radara, kao i neophodne prateće opreme za Monitoring centar, koja se nalazi u Policijskoj upravi Užice.

Grad Užice je vlasnik opreme, a MUP Republike Srbije- policijska uprava Užice njen korisnik. Nakon sprovedenih procedura i usaglašavanja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, stigla je saglasnost Ministarstva, čime je omogućeno da izvođač radova u potpunosti izvrši opremanje, kako pristupnih mesta za kamere i radar, tako i monitoring centra. Time su stvoreni uslovi za korišćenje opreme.

Radar je postavljen na Zlatiborskom putu, kontroliše se brzina u oba pravca (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Skoro svi veći gradovi u Republici Srbiji već koriste kamere u svrhu bezbednosti saobraćaja ili su u završnoj fazi procesa uvođenja potrebne opreme, kako bi se  povećao nivo bezbednosti pešaka na pešačkim prelazima, dece u okolini škola, kao i vozača svih vrsta vozila.

Podsećamo da uspostavljeni sistem veći deo svojih operacija obavlja automatski, bez prisustva policijskog službenika u samom monitoring centru. Neke od funkcija su: automatsko prepoznavanje prekršaja, kao što je primera radi, prolazak kroz crveno svetlo na semaforu, preko registarskih tablica. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju sve saobraćajne propise kako bismo  unapredili nivo bezbednosti.

Radar koji kontroliše brzinu kretanja postavljen je na izlazu iz Užica, na magistralnom putu Užice-Bela Zemlja (Zlatiborskom putu), gde je maksimalna dozvoljena brzina kretanja 50 km/h. Radar kontroliše brzinu u oba pravca, i iz Užica i prema Užicu, navodi se u informaciji za javnost iz Grada Užica.

Sa jedne od ranijih „Fićijada“ u centru Užica (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati na linku UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -