Saopštenje gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević – sve se preduzima da se požar što pre ugasi, kako bi se moglo krenuti u dugoročno rešavanje, još jedog nasleđenog, višedecenijskog problema.

Saopštenje za javnost gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević prenosimo u celosti:

“Nedopustivo je i neoprostivo da se u ovoj teškoj sitauciji za sve građane Užica, u kojoj se daju nadljudski napori da se ugasi požar na deponiji Duboko, pojedinci služe najgorim mogućim metodama, da dodatno doliju ulje na vatru i svojim postupcima doprinose širenju panike među građanima.

Naime, juče i danas u toku dana u blizini merne stanice, namenski postavljene da meri kvalitet vazduha u Lunovom selu i okolini, za sada nepoznato lice ili lica, zapalila su plastove sena, verovatno sa namerom da ta stanica, očita zagađenje koga nije bilo. Na teren je izašla ekipa Komunalne milicije grada Užica, a o istom su obavešteni Policijska uprava i nadležno Tužilaštvo.

Ovo nije povod za sakupljanje političkih poena, dizanje buna i organizaciju protesta, ovo je sitaucija u kojoj bi svi trebali da budemo solidarni i ujedinjeni i da svako na svoj način damo doprinos i ljudima koji danonoćno rade na gašenju požara i stabilizaciji situacije maksimalno pomognemo.

Lažnim vestima o eksplozijama, mrtvim i povredjenim ljudima, otrovanoj deci i paljenjem sena sigurno nećemo pomoći i doći do rešenja.

Jedino trajno rešenje je stabilizacija i proširenje tela deponije uz izgradnju postrojenja za tretman biogasa i procednih voda, projekat za koji smo dobili podršku vrednu 30 miliona evra i za koji je juče ujutru raspisan tender za izvođača radova.

Nastavljamo sa svim naporima da se požar što pre ugasi, kako bismo mogli da krenemo u dugoročno rešavanje, još jedog nasleđenog, višedecenijskog problema”, navodi se u saopštenju za javnost gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević.

Podsećamo, požar na užičkoj deponiji počeo je 5.maja, prethodni je bio tokom marta, oglasilo se Ministarstvo zaštite životne sredine i navode, da se ubrzano radi na rešavanju ovog višedecenijskog problema, koji je jedan od najkompleksnijih i najzahtevnijih, kako bi se mogućnost izbijanja požara i zagađenja svela na minimum.

Gradski štab za vanredne situacije na sednici održanoj 11. maja konstatovao je sledeće:

 • Da se aktivnosti na gašenju požara na deponiji RC „Duboko“ odvijaju u skladu sa utvrđenim planovima i dinamikom. Izvršena je stabilizacija dela deponije i izvedeni radovi kojima se omogućava efikasnije sprovođenje gašenja požara što je rezultiralo smanjenjem količine dima. Međutim, mora se imati u vidu da vremenske okolnosti i radovi na pristupu opožarenoj površini privremeno dovode do pojave većeg intenziteta dima.
 • Na gašenju požara angažovan je dovoljan broj mehanizacije i ljudstva
 • Završeno je sa primenom metode gašenja požara vodom obogaćenom algama
 • Na osnovu izveštaja zdravstvenih ustanova i ZZJZ Užice konstatovano je da na teritoriji grada Užica nisu zabeleženi zdravstveni problemi u vezi sa požarom (respiratorni problemi, stomačne tegobe, trovanje i sl.)
Sa današnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije Foto: Grad Užice)

Gradski štab za vanredne situacije doneo je sledeće Z A K LJ U Č K E:

 1. Gradski štab izražava zahvalnost pripadnicima MUP-a Srbije Sektor za vanredne situacije, javno-komunalnim i ostalim preduzećima, državnim organima i ustanovama koji su angažovani na gašenju požara a naročito zaposlenima u RC „Duboko“ na svakodnevnom i
  nesebičnom angažovanju.
 2. Potrebno je nastaviti sa planiranim aktivnostima uz naročitu brigu o bezbednosti lica koja su angažovana i u vezi sa tim po potrebi izvršiti dodatnu nabavku lične zaštitne i druge opreme.
 3. Nastaviti sa svakodnevnom koordinacijom svih angažovanih subjekata na gašenju požara i odmah po uočavanju potencijalnog problema obavestiti nadležne službe kako bi se isti blagovremeno rešio.
 4. Potrebno je što hitnije izvršiti nabavku dodatne količine ekstrakta za penu.
 5. Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova helikopterska jedinica neće biti angažovana na gašenju u nedelju 12.05.2024.godine.
 6. Pored postojećih oblika informisanja javnosti potrebno je uspostaviti i redovno informisanje građana putem sajta Grada, zvaničnih profila društvenih mreža i dr. o stanju kvaliteta vazduha, sprovedenim aktivnostima na gašenju požara i drugim pitanjima od
  značaja za potpuno informisanje janosti.
  O sprovođenju ovih zaključaka dnevno obaveštavati Komandanta gradskog štaba.

KOMANDANT GRADSKOG ŠTABA
Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević

Požar na užičkoj deponiji „Duboko“ još uvek traje (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -