Na temu profesionalizma u lokalnim medijima, a u okviru našeg serijala LOKALNO, A PROFESIONALNO, za UžiceMedia govorio je Rade Marković, dugogodišnji novinar iz Požege, prvenstveno o potrebi postojanja lokalnih medija, o mogućnosti njihovog profesionalizma, o kadru, o ekonomskoj održivosti medija na lokalu, o potrebi istraživačkog novinarstva, o šansama za opstanak lokalnog novinarstva.

Marković smatra da bi mediji bili profesinalni, potreban je NOVAC, zatim kvalitetan i kvalifikovan kadar i konačno samostalnost (nezavisnost) u radu odnosno uređivačkoj  politici.

Kod lokalnih medija se mnogo više obraća pažnja na profesionalnost i kodeks ponašanja. To ne zavisi u velikoj meri od teme koja se obrađuje… Primera radi, o veoma delikatnim temama će verovatno i jedni i drugi biti uglavnom profesionalni dok će u nekim opuštenijim, „običnijim“ temama novinari „velikih“ medija – u velikoj meri biti i sramota za profesiju!

Ekonomska situacija je presudna za sve u životu pa i za  medije  – kada je ona nestabilna i mediji delom „gube  kompas“ čak i u domenu „profesionalnosti“.

Stručan kadar, u svim  sferama života se u najvećoj meri prestao školovati prema sklonostima i „ljubavi“ prema nekom poslu a sve više prema visini zarada koje mogu da se ostvare posle završenog školovanja. Tako je i u medijima, u prvom redu mislim na novinare… Sve je manje onih koji to rade iz ljubavi a sve više samo zbog „para“, „slave“ (makar ona dolazila i iz „negativnog“ novinarstva, bitno je da se čuje za mene, nebitno da li je to nešto dobro ili loše da se čuje) i onda dobijete kadar koji je: ili školovan pa radi prema dnevnom diktatu, ili nije ni školovan ali se tu našao, jer školavnih i profesionalnih nema dovoljno…

Bilo kako bilo, kvalitetno, profesionalno novinarstvo veoma brzo „pada u ponor“, tako da je iz dana u dan „kvalitet“ medija  sve lošiji i lošiji pa im, po meni, preti da ih auditorijum prestane gledati nego što će nekom tajkunu, kriminalcu ili političkoj grupaciji ponestati para za finansiranje.

Digitalizacija i internetizacija medija, posebno štampanih jeste nešto što novinare, neću reći ugrožava u egzistencijalnom smislu  ali „tera“ da se menjaju, školuju, usavršavaju i onda oni neće biti previše ugroženi. Ali, da je to unelo ogromne promene među novinare – definitivno – DA!

Rade Marković, novinar iz Požege (Foto: FB privatna arhiva)

Perspektiva promene zakonske regulative u korist lokalnih medija -JA, NE DA JE NE VIDIM NEGO JE ČAK I NE NAZIREM! 

Novinarska udruženja su „nešto radila“, formalno su se zalagali za „egzistencijalna“ pitanja i status novinara ali nisu sagledavali korenite promene koje će se desiti…  Zato su dozvolili da neke strukture u ovoj zemlji, čiji su eksponenti bili, na primer Ivan  TasovacSaša Mirković, sprovedu sramnu i pogubnu digitalizaciju i uvedu pogubna rešenja u zakonskoj oblasti vezanoj za medije, da su sada „smešni“ pojedini pokušaji da se te greške „isprave“!

Da li postoji opasnost od gašenja – ne znam za dalje – ko nije imao sopstvenih sredstava ili sponzora taj je već ugašen…  Ostali su se, za sada – snašli. Do kada – ne zna se!

Rade Marković, je dugogodišnji novinar iz požeške opštine. Kao saradnik radio je u više republičkih medija, a najduže je kao urednik radio na lokalnoj Televiziji Požega. Trenutno je angažovan u  Službi informisanja opštine Požega.

Autorka: Novka Ilić

Tekst iz serijala „LOKALNO A PROFESIONALNO Etika, kodeks, pismenost u lokalnim medijima“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -