Hand golden bridge u Vijetnamu (Foto: M.T.)

Putovanje – organizacija zahteva da odvojite određeno vreme kako bi za sebe pronašli najbolju moguću opciju koja će zadovoljiti sve vaše kriterijume.

U nastavku teksta pročitajte o čemu sve treba voditi računa prilikom organizovanja zimskog putovanja, kao i odluke koje je potrebno da donesete.

Budžet – koliko novca planirate da izdvojite za putovanje?

Kako biste mogli da krenete u planiranje putovanja potrebno je da odredite koliko novca ste u mogućnosti da izdvojite za putovanje. U vaš budžet trebaju da se uklope troškovi smeštaja i transporta, ali i novca koji planirate da potrošite na samom putovanju.
Istražite kako se okvirno kreću cene smeštaja na različitim destinacijama, cene kafića, restorana i ostalih usluga, cene transporta, a ukoliko planirate avionom da putujete biće vam potreban i cenovnik parkiranja na aerodromu kako biste se do njega dovezli sopstvenim automobilom.

Devojka, mapa, grad, ulica (Izvor fotografije: www.pexels.com/photo/young-woman-with-map-looking-away-on-city-street-3776776)


Tek nakon što ste precizno utvrdili maksimalni budžet, možete preći na ostale stavke putovanja. U zavisnosti od vaših preferencija za istu sumu novca vaše putovanje može znatno da se razlikuje po svim segmentima.

Postavite sebi sledeća pitanja:


● Da li želite da idete na skuplju ili povoljniju destinaciju?
● Da li vam je važan kvalitet smeštaja ili vam je važnije da imate više novca za trošenje na samom putovanju?
● Da li vam je prioritet komforan put do destinacije ili on predstavlja nešto na čemu želite da uštedite novac?
● Da li želite da vaše putovanje bude luksuznije i kraće ili duže i skromnije?

Nakon što odgovorite na ova pitanja, imaćete okvirnu viziju putovanja koje želite, kao i kako je najbolje rasporediti budžet na ove segmente putovanja u zavisnosti od njihovog prioriteta.

Samostalna organizacija putovanja ili preko turističke agencije – šta je bolje?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i zavisi od vaših turističkih preferencija, odabira agencije i njene ponude. Nekada se više isplati sam organizovati putovanje, dok je nekada znatno povoljnije preko agencijskih aranžmana.

Vidikovac Banjska stena na Tari (Foto: Arhiva UžiceMedia)


Zato, prilikom donošenja ove odluke potrebno je sagledati sve opcije i uporediti cene samostalne organizacije i preko agencije, kao i šta je sve obuhvaćeno organizacijom. Kako turističke agencije veoma često imaju ponude za striktno određene datume, ponekad oni nisu u skladu sa vašim planovima, te u tom slučaju prednjači samostalna organizacija. Takođe, samostalno planiranje puta omogućava vam veći izbor smeštaja – kako u pogledu kvaliteta, tako i lokacije.


Prednost putovanja preko turističke agencije je velika ušteda vremena za planiranje svih stavki putovanja – na vama je samo da odaberete najbolju ponudu za vas. Pojedine agencije takođe nude i vodiče i obilazak znamenitosti sa detaljnim objašnjenjima na maternjem jeziku, pa je to još jedna prednost za one koji vole ovaj vid putovanja.


Dakle, uporedite cene, termine, smeštaj i sve dodatne pogodnosti, uporedite ih sa svojim kriterijumima i donesite konačnu odluku.

Odabir destinacije – koji tip putovanja vam je potreban ove zime?

Među prvim odlukama koje trebate doneti je odluka o destinaciji na koju ćete da putujete i koji tip putovanja je najpogodniji za vas.
Pred sobom imate nekoliko izbora. Prvi izbor i najpopularniji tip putovanja u ovo doba godine je zimovanje. Ukoliko volite zimu, sneg i zimske sportove možete se odlučiti za odlazak na planinu u našoj zemlji ili van nje. Dok su od stranih zemalja za zimovanje najpopularniji sever Italije, Francuska i Švajcarska, u našoj zemlji to počasno mesto zauzimaju Kopaonik i Zlatibor.

Zlatibor, „Gold gondola“ od centra do Tornika (Foto: „Gold gondola“)


Zatim, možete se odlučiti za posetu nekom evropskom gradu poput Beča, Praga, Budimpešte, Pariza ili nekog drugog poznatog grada i svoj odmor iskoristiti za upoznavanje nove kulture i obilazak znamenitosti.


Ukoliko se odlučite za ovaj vid putovanja imajte u vidu da najviše pažnje treba da posvetite samoj lokaciji smeštaja. Ona treba da bude u blizini svih najbitnijih mesta u gradu koje planirate da obiđete i da bude dobro povezana gradskim prevozom sa onim važnim ali udaljenim mestima. Na taj način ćete najmanje vremena provesti u transportu i imaćete više slobodnog vremena za istraživanje i uživanje.

Sledeće putovanje za koje se možete odlučiti je putovanje na daleke destinacije i u toplije krajeve, a poslednjih godina ovo je sve popularniji tip putovanja upravo u zimskom periodu godine.

New York, centar grada (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)


Ovaj vid putovanja je idealan za sve one koji žele da novogodišnje i božićne praznike provedu na plaži, suncu ili sa pogledom na okean. Međutim, koliko god to primamljivo zvučalo i ovaj vid putovanja ima određena ograničenja. Osim što je za njih potrebno izdvojiti veću sumu novca, daleke destinacije zahtevaju i određenu dužinu putovanja – najčešće 12-14 dana, što neki ljudi nisu u prilici da izdvoje.


Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da smo vam pomogli u organizaciji zimskog putovanja po vašoj meri.

Pogledajte i druge  putopise i reportaže sa portala Užicemedia, pa možda nađete još neku ideju za putovanje.

Mokra Gora, crkva Svetog Jovana (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)

Na naslovnoj fotografiji teksta o putovanju je Hand golden bridge u prevodu Zlatni most (vijetnamski: Cau Vang) dugačak je 150 metara, u pitanju je pešački most koji se nalazi u letovalištu Ba Na Hills, u blizini Da Nanga, u Vijetnamu. Dizajniran je da poveže stanicu žičare sa baštama i da pruži slikovit pogled i turističku atrakciju.

Most se skoro vraća oko sebe i ima dve džinovske ruke, napravljene od fiberglasa i žičane mreže, dizajnirane da izgledaju kao kamene ruke koje podržavaju strukturu. Most je dizajnirao TA Landscape Architecture (u okviru Univerziteta arhitekture grada Ho Ši Mina) sa sedištem u Ho Ši Minu. Izgradnja je počela u julu 2017. završena u aprilu 2018. a otvoren je u junu 2018. (Wikipedia)

- Advertisement -