Sa pripremama je potrebno početi na vreme da bi imali mogućnosti za detaljan uvid u sve pogodnosti lokacije koju želite da posetite, a to je u ovom slučaju Zlatibor. Možete detaljno isplanirati dnevne aktivnosti, izabrati odličnu lokaciju za smeštaj ili restoran sa domaćom kuhinjom, kao i mnoge druge stvari.

Potrudite se da u planiranju puta učestvuje cela porodica, kako bi svi imali prilike da daju predlog onoga što se njima radi i obilazi.

U nastavku teksta saznajte šta je to neophodno za pripremu porodičnog putovanja na Zlatibor.

Pripremite odgovarajuću garderobu za planinske uslove

Pripremanje garderobe za planinu može biti komplikovano, s obzirom da temperature poprilično variraju tokom dana, što naravno zavisi i od godišnjeg doba. Nije neuobičajno da u letnjem periodu budu pravi tropski dani, dok se temperatura noću približi blizu nula stepeni.

Zato je potrebno poneti dosta pamučnih majici, šorceva i makar jedan komplet trenerki za dnevne aktivnosti. Ukoliko ste ljubitelj šetnje u večernjim časovima, obavezno pripremite toplu jaknu i obuću.

Putovanje na planinu sa puno sadržaja kao što je Zlatibor, teraće vas da konstantno budete u pokretu, a za lagodan osećaj tokom celodnevnih šetnji i vremena provedenog u prirodi, osećajte se prijatno uz kvalitetan i udoban donji veš.

Ovi delovi garderobe su poprilično bitni vašim najmlađima, te im obezbedite dobar i pamučan donji veš, dok će raznovrsne boje i dezeni za devojčice doprineti njegovom originalnijem izgledu.

Odaberite smeštaj tako da pogoduje vašim potrebama

Pogodnost poprilično urbane planine kao što je Zlatibor, svakako je veliki izbor smeštaja različitog karaktera.

Možete odabrati neki od privatnih apartmana i zakupiti celu kuću te na miru uživati sa svojom porodicom. Vikendice često imaju i sopstveno dvorište sa bazenom ili roštiljem za kvalitetnije vreme provedeno u smeštaju.

Osim toga, sve je veća ponuda i kada se radi o kvalitetnim hotelima, gde možete dobiti potpunu uslugu i doživljaj pravog odmora. Prednost hotela je što možete uplatiti pun pansion, te ne razmišljati o pripremanju hrane, što je sjajno ukoliko putujete sa decom.

Ipak vam savetujemo da izaberete neki od privatnih smeštaja udaljen od samog centra, kako bi imali veću šansu da se približite istinskoj prirodi koju Zlatibor pruža. U isto vreme, obrattite pažnju na povezanost smeštaja sa ostalim bitnim tačkama na planini.

Dnevne aktivnosti za sve članove porodice

Zlatibor pruža veliki broj opcija po pitanju aktivnosti koje možete upražnjavati tokom čitavog dana. Centar planine se poprilično izgradio, tako da sada imate osećaj kao ste posetili neki omanji grad u Srbiji.

Igračka, kombi, prtljag (Foto: https://www.pexels.com/photo/orange-van-die-cast-model-on-pavement-385997/)

Samim tim, sve je više kafića i restorana prebukiranih tokom lepšeg vremena, tako da se možete opustiti i uživati sa vašim najmilijima u posetiti nekom od pomenutih lokala. Sa druge strane, ukoliko put na planinu zamišljate na drugačiji način, Zlatibor krije veliki broj staza za pešačenje koje možete obići i uživati u prelepoj prirodi ove planine.

Možete posetiti spomenik na Zlatiboru i uz malo duže pešačenje sebi obezbediti fenomenalan pogled na prirodne lepote uz svež planinski vazduh.

Takođe, od nedavno je u funkciji El Paso City tematski park, takozvani Kaubojski grad, koji pruža zabavu za najmlađe. Oni se mogu igrati u Indijanskom selu i zabavljati ceo dan, dok je za roditelje obezbeđeno nekoliko ugostiteljskih objekata gde se mogu odmoriti i popiti piće.

Na samo 19 kilometara od centra planine nalazi se Stopića pećina, najposećeniji speleološki objekat u Srbiji. Kroz pećinu protiče reka i čine je pet velikih celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Poseta ovoj destinaciji zahteva kratko putovanje kolima, ali pruža fenomenalan doživljaj svojim gostima.

Raj za ljubitelje domaće kuhinje

Planina Zlatibor je jedna od lokacija u Srbiji sa najboljim izborom domaće kuhinje za svačiji ukus. Ukoliko ostajete više dana, možete obići neke od najboljih restorana, kafana, konoba i poslastičarnica u ovom delu Srbije.

Savetujemo vam da se raspitate gde možete probati najbolje pripremljene autentične proizvode koji dolaze iz ovog dela naše zemlje. Nešto što svakako ne smete propustiti je poseta konobama, gde se služe zlatiborska komplet lepinja, pršuta i kajmak koji najbolje idu uz domaće kiselo mleko.

Takođe, veliki broj restorana pružiće vam sjajnu hranu, uz nešto malo manje tradicionalan pristup, ali to nadomešćuje sjajnom uslugom sličnom najboljim restoranima u zemlji.

Na čuvenoj Zlatiborskoj pijaci u blizini samog centra i pešačke zone, možete pronaći puno tradicionalnih proizvoda poput rakije, meda, pečenice, džemova i lekovitog bilja lepo upakovanih i spremnih za prodaju.

Uvideli smo šta sve uključuje priprema za porodično putovanje na jednu od naših najlepših planina u zemlji. Putovanje i obilazak u bilo kom delu godine pružiće vam fenomenalan ugođaj u zavisnosti od toga šta preferirate. Postoji kvalitetan odabir za svačiji ukus, a na vama je da odlučite sta bi vam bilo interesantno za obići.

Zlatibor u jesen: (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -