Užička gimnazija – Društvo srpskih domaćina podarilo je Gradu Užicu spomenik 1300 kaplara. Najistrajniji u tome da ovaj spomenik bude realizovan i postavljen ispred Gimnazije bio je predsednik udruženja dr Strajin Šuljagić osvedočeni rodoljub, posvećen negovanju i očuvanju tradicije.

Autorka bronzane skulpture visine 210 cm je Požežanka Nataša Tanović Marković akademska vajarka i profesorka u Umetničkoj školi u Užicu. Ona je đak prve generacije učenika Umetničke škole Užica, a ovaj spomenik je njeno prvo javno izloženo delo.Ceo rad od skica, maketa, vajanja trajao je godinu dana.


Statua je prvo izvajana u glini, a onda u bronzi izlivena u smederevskoj livnici ,,Kuzmanović“ Spomenik je svečano postavljen 9. maja 2019. godine, a otkrivanje spomenika povereno je gimnazijalcima Lazaru Gospaviću i Strahinji Šuljagiću.


Užička gimnazija: Dan sećanja na 1300 kaplara


Istorija srpskog naroda ispunjena primerima straha od gubljenja časti, dostojanstva i slobode što nam daje odgovor na to šta je kaplare opredelilo na podvig koji je upisan u kolektivno pamćenje.


Bronzana skulptura ispred Užičke gimnazije koja predstavlja mladog srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata sa puškom o desnom ramenu i knjigama u levoj ruci bila je 15. decembra 2022. mesto okupljanja užičkih đaka povodom obeležavanja pobede u Kolubarskoj bici 1914.godine.

Treći put po redu od dana kada je postavljen spomenik, posvećen Skopskom bataljonu 1300 kaplara, užički gimnazijalci su izveli prigodan program u znak sećanja na slavnu stranicu srpske istorije. Naratori su istakli da je istorija srpskog naroda ispunjena primerima straha od gubljenja časti, dostojanstva i slobode što nam daje odgovor na to šta je kaplare opredelilo na podvig koji je upisan u kolektivno pamćenje. Napustiti svoje školovanje na poziv otadžbine i predati joj najvredniji deo svog bića mogu samo oni koji imaju uzvišenu vizijuživota.

– Divno je bilo gledati sa kojim pijetetom su učenici prilazili spomeniku . Naročito mlađi, noseći u jednoj ruci ružu u drugoj sveću delovali su kao da pred starijim bratom ili drugom polažu zakletvukaplara ,,Ni korak nazad“ – navodi za UžiceMedia Snežana Nedeljković, profesor istorije i predsednik Društva istoričara Užica.

Gimnazijalci kod spomenika


Ove godine svečanom skupu su se pridružili i učenici Tehničke škole ,,Radoje Ljubičić , Osnovne škole ,, Stari grad“ i ,,Dušan Jerković“ koji su sa svojim nastavnicima istorije, predstavnicima Društva srpskih domaćina i Društva istoričara, uz zvuke Marša na Drinu,polaganjem cveća odali počast besmrtnim kaplarima.


Nadahnutom besedom učenicima se obratio predsednik Društva srpskih domaćina, doktor Strajin Šuljagić koji je istakao motiv kojim su se rukovodili u donošenju odluke da baš ovakav spomenik podare gradu Užicu.Imajući u vidu da je u slavnom bataljonu bilo i 17 Užičana izniklih iz gimnazijskih klupa spomeniku je određeno adekvatno mesto postojanja. Šuljagić je izrazio zadovoljstvo što je Dan sećanja na 1300 kaplara zaživeo i ukazuje da će postati tradicija.

A učenici i profesori Užičke gimnazije su pravi primer kako se čuvaju spomenici i kako se obeležavaju značajni datumi koji podsećaju na događaje iz bliže ili dalje prošlosti, da se nikada ne bi ponovilo skrnavljenje ovog niti bilo kog drugo spomenika.

“Projekat „SPOMENICI UŽIČKOG KRAJA – Da li odolevaju vremenu?“se realizuje u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja u 2022. godini. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Užica već isključivo autora.“
Foto: Užička gimnazija

- Advertisement -