Mladi iz čitave Srbije, posebno u letnjem periodu idu na vikend u prestonicu kako bi uživali u noćnom provodu koji gotovo da je postao simbol Beograda. Ako su i vaš izbor za dobar provod splavovi Beograd se može pohvaliti velikim brojem sjajno opremljenih objekata koji široko raširenih ruku primaju sve ljubitelje dobre zabave.

Bilo da u Beograd dolazite da uživate u noćnom izlasku ili pak u prestonici odsedate zbog obaveza različitog tipa, predlažemo vam da put obogatite stajalištima na atraktivnim turističkim destinacijama.

U narednim redovima vam preporučujemo mesta na koja možete stati ako automobilom idete od Užica do Beograda. Pročitajte na koji način da učinite ovo putovanje interesantnijim.

Najbolja ruta za put automobilom od Užica ka Beogradu

Od Užica do Beograda deli vas rastojanje od 192 km. Put kojim se najčešće ide je E763 preko Čačka. Prilikom vožnje prolazite pored Gornjeg Milanovca, Ljiga, Lajkovca i Obrenovca, ne bi li stigli do glavnog grada Srbije.

Prosečno vreme potrebno za ovaj put je oko tri sata, međutim ako vas uhvate gužve i radovi na putu, može se desiti da traje duže. Na ovoj ruti saobraćajne gužve nisu retkost, te je naš savet da se naoružate strpljenjem.

Ukoliko želite put sa manje frekventnijim saobraćajem možete ići preko Kosjerića i Valjeva, ali je u ovom slučaju nešto veća kilometraža.

Planina Rudnik – skretanje sa puta koje se isplati napraviti

Rudnik je najviša planina Šumadije. Može se pohvaliti sa čak 8 vrhova iznad 1000 metara, a najviši je Cvijićev vrh (1.132 m).

Da biste stigli do Rudnika, trebalo bi da skrenete sa puta ka Beogradu, na Rutu 22, kod Preljine. Od Užica će vam do Rudnika biti potrebno nešto manje od 2 sata lagane vožnje. Od Rudnika do Beograda će vožnja isto toliko potrajati, te je razlika nekih sat vremena od ukupne satnice Užice-Beograd, što je zanemarljivo.

Put kroz šumu Foto:https://www.pexels.com/photo/photo-of-roadway-under-cloudy-sky-2417366/

Naš predlog je da vašu vožnju ka Beogradu započnete u ranim jutarnjim časovima kako biste uspeli da uhvatite najlepši deo dana na Rudniku.

Planina i varošica Rudnik mogu se pohvaliti impozantnom prirodom, kao i značajnim kulturno-istorijskim bogatstvom. Ovde ćete između ostalog naići na ostatke tvrđave i turske varoši, kao i na Crkvu Svetog Đorđa koja je obnovljena i osveštana 2006. godine, te je možete posetiti prilikom šetnje.

Naš predlog je da automobil parkirate u varošici i da se prepustite čarima šetnje planinskim stazama i upijanja svežeg planinskog vazduha.

Početkom 20. veka, 1922. godine, Rudnik je proglašen vazdušnom banjom, te će ova šetnja biti izuzetno lekovita. Pešačku turu krunišite obrokom u nekom od lokalnih ugostiteljskih objekata, te siti i odmorni nastavite put ka srpskoj prestonici.

Od Rudnika ka Beogradu možete ići istim putem (E763) ili izabrati drugu rutu preko Topole i Mladenovca do centra Beograda. S obzirom na to da je za obilazak Rudnika potrebno nekoliko sati, ako se odlučite za ovo stajanje, predlažemo vam da u nastavku puta ne pravite pauze, već vozite direktno do našeg glavnog grada.

Zabran – popularno izletište nadomak Beograda

Zabran je izletište smešteno nedaleko od Obrenovca, a ono što posebno tokom letnje sezone privlači mnoge jeste neverovatna priroda i činjenica da izlazi na dve reke – Savu i Kolubaru. Od Užica do Zabrana putovaćete nešto više od dva sata, rutom ka Beogradu, te ćete se izdvojiti na Obrenovački put i brzo stići do željene lokacije.

S obzirom na to da gotovo da ste u Beogradu, ne morate da brinete o vremenu, a naš savet je da se prepustite čarima prirode, daleko od asfalta i buke.

Ako ovde dolazite tokom najtoplijeg dela godine, obavezno ponesite kupaći kostim i pridružite se brojnim kupačima. Boravak na Zabranu završite obrokom u nekom od ugostiteljskih objekata i uživajte u pogledu na reku okupanu zracima sunca koje zalazi.

Nadamo se vas je naš tekst inspirisao i podstakao da ponekad skrenete sa dobro poznatih puteva. Srbija se može pohvaliti brojnim atrakcijama, te vam svako skretanje pruža potpuno novo iskustvo i užitak u prirodnim i kulturnim bogatstvima.

Srećan put!

U prethodnom tekstu govorili smo o porodičnom putovanju, u konkretnom slučaju na Zlatibor. A svako porodično putovanje zahteva detaljnu pripremu i dobru organizaciju, kako bi sve proteklo u najboljem redu, posebno ako putujete sa malom decom. Dakle, KAKO SE PRIPREMITI ZA PORODIČNO PUTOVANJE NA ZLATIBOR?

Autoput „Miloš Veliki“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -