Zlatni grad – novi centar Zlatibora, u planu je prema novoj Strategiji razvoja planine. A nadležni kažu da im je cilj da po zvaršetku radova na Zlatiboru može da boravi i milion posetilaca godišnje, što je negde oko 10 miliona noćenja.

Opština Čajetina ima ambiciozne planove koji proističu iz dosadašnje i iz nove Strategije razvoja opštine koja se upravo priprema, u kojoj će se naći sve što je započeto u prethodnim godinama, kao i ono što će se realizovati u narednom periodu.

Svakako najvažniji projekat koji očekuje opštinu Čajetina je nova gondola koja će kretati sa Tornika i koja će se završavati u Pribojskoj Banji u ukupnoj dužini od oko 14 kilometara – najavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović novu fazu u razvoju Zlatibora tokom studijske posete turističkih novinara i ljudi od uticaja u oblasti turizma Zlatiboru, koju su zajednički organizovali Turistička organizacija „Zlatibor“ i Turistička organizacija Srbije.

-Pored toga oko Ribničkog jezera planiramo da izgradimo novi centar Zlatibora, takozvani Zlatni grad, – nastavio je Stamatović, što podrazumeva izgradnju golf terena, kao i rezidencijalnih vila i hotela, tako da će ovaj deo naše planine izgledati mnogo modernije i savremenije. Od jezera ka centru naseljenog mesta Zlatibor se grade sportski tereni, petnaestak u prvoj fazi izgradnje, prvenstveno za pripreme sportskih ekipa.

Živanović i Stamatović (Foto: Opština Čajetina)

Grubi radovi na pripremi terena su već skoro završeni i u ovoj godini ćemo raditi na onim takozvanim finim radovima tj. na postavljanju svih instalacija, hibridne trave sa veštačkom podlogom, kao i na izgradnji pratećih sadržaja pored samih terena.

Osm pomenutih projekata radi se i na na postavljanju novog cevovoda sa Sušičkih vrela u dužini od 17 kilometara. Već smo uradili prvu polovinu cevovoda i u drugoj polovini godine možemo očekivati da voda sa Sušičkih vrela bude na Karauli na Zlatiboru.

Plan nam je da završetkom svih tih radova na Zlatiboru može da boravi i milion posetilaca godišnje, što podrazumeva oko 10 miliona noćenja. Najposećenija planina Srbije i regiona će se tako svrstati u red najpoznatijih i najposećenijih planinskih turističkih centara Evrope, rekao je Stamatović novinarima, navodi se u informaciji opštine Čajetina.

Pogledajte i druge tekstove iz turizmaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -