Prvi maj – Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada je u Čikagu više desetina hiljada radnika demonstriralo ulicama, zahtevajući povoljnije uslove rada, bolji položaj radnika, između ostalog i doslednu primenu osmočasovnog radnog vremena.

Praznik podseća na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.


Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine


Međunarodni praznik rada – Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Prvomajske proslave u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije.


U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu. Praznik rada je tokom dugog posleratnog perioda, najmasovnije obeležavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.


Poslednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih radnika, čiji položaj, zbog ekonomske krize, postaje sve teži. U ovom obliku 1. maj je postao Međunarodni praznik radnika i njihovih sindikalnih pokreta i u većini zemalja sveta je državni praznik.


Zanimljiv je podatak da je Prvi maj slavljen kao državni praznik i u Hitlerovoj Njemačkoj. U Americi su od Prvog maja odustali, smatrajući ga komunističkim praznikom, pa sada Praznik rada slave prvog ponedeljka u septembru.


U ovom obliku 1. maj je postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspeha radničke klase i sindikalnog pokreta. Međutim, pitanje je da li radnici imaju šta da slave? U vremenima kojima živimo mogu samo da žale nad svojim pravima koja su nestala u vrlo kratkom vremenu. Ono što im ostaje je borba i dostojanstvo što im niko ne može uzeti.


U međuvremenu se mnogo toga dogodilo, pa razni aktivisti i sindikati otvaraju pitanje – imamo li razloga da praznujemo 1. maj kao praznik rada, kada dobar deo čovečanstva nema posao i kada je u mnogim zemljama borba za radnička prava postala borba za radno mesto i bilo kakav posao. I dok su se nekada podrzumevale parade, razni protesti, danas se bar kod nas sve svelo na uranke i roštiljanje.

U skladu sa Zakonom o državnim praznicima, 1. maj se kao praznik u Srbiji neradno obeležava dva dana.

Usaglasiti radno zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU 

Fondacija Centar za demokratiju čestita Međunarodni praznik rada građanima i građankama Srbije i ukazuje na neophodnost usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim standardima, poštovanja radnih prava i prava na dostojanstven rad i život svih radnika i radnica u Srbiji. 

Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, svoj pravni sistem ali i praksu treba da prilagodimo evropskim standardima – da ljudi u Srbiji imaju bolje radnopravno okruženje i zaštitu, bolju socijalnu zaštitu, efikasniju politiku socijalne inkluzije i da ne budu diskriminisani na radu.  

Prema izveštajima Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, pritužbe na diskriminaciju najčešće se podnose u oblasti rada, a neravnopravnosti su najviše izloženi mladi, žene, osobe sa invaliditetom, Romi/kinje, pripadnici LGBT populacije, stariji radnici.

Iako je Agenda 2030 UN u cilju 8 održivog razvoja naglasila povezanost dostojanstvenog rada i ekonomskog rasta, standardi dostojanstvenog rada se ne razvijaju i ne primenjuju paralelno sa ekonomskim rastom, zaključeno je i na Godišnjoj konferenciji „Ekonomska i energetska kriza, tržište rada i dostojanstven rad u Srbiji“

Zalažemo se za donošenje novog Zakona o radu koji će biti u skladu sa standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije rada, i protivimo fragmentaciji radnog zakonodavstva kojom se dodatno umanjuju radna prava. 

Fondacija će nastaviti da unapređuje saradnju sa sindikatima, da promoviše sindikalno udruživanje i da, sa sagovornicima u Srbiji i u Evropskoj uniji, zastupa ogroman značaj socijalne dimenzije evropske integracije Srbije, navodi u saopštenju Fondacija Centar za demokratiju.

Svim radnicama i radnicima, svim građankama i građanima Srbije, sindikatima, Međunarodnoj organizaciji rada i svima koji se bore za radnička prava, Fondacija Centar za demokratiju čestita 1. maj, Međunarodni praznik rada!  

Prvi maj i zarade u Srbiji

Prosečna neto zarada u februaru ove godine iznosila je 81.359 dinara, a zarada sa porezima i doprinosima 112.212 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku. Najveće zarade isplaćene su u beogradskim opštinama: Stari grad 141.082, Vračar 137.524, Novi Beograd 133.914.

Medijalna neto zarada za februar 2023. godine iznosila je 62.239 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih primalo manje od tog iznosa.

Prosečna januarska plata u Užicu iznosila je 74.876 dinara, Valjevu 69.456, Kraljevu 67.506, Šapcu 71.435, Kragujevcu 76.924  i Kruševcu 70.016 RSD, Novom Sadu 97.511, zatim u Lučanima 75.667, Gornjem Milanovcu 70.356, Čačku 68.243, Ivanjici 59.408 dinara.

Sa jednog od ranijih radničkih protesta (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Vlada Srbije je donela odluku o povećanju minimalne cene rada sa 201,22 na 230,00 dinara po satu, tako da neto minimalna zarada za isplate u toku 2023. godine iznosi:

  • za mesec sa 160 radnih sati: 36.800,00 dinara.
  • za mesec sa 168 radnih sati: 38.640,00 dinara.
  • za mesec sa 176 radnih sati: 40.480,00 dinara.
  • za mesec sa 184 radna sata: 42.320,00 dinara.

Podsetimo se na nekoliko zanimljivih tekstova o Međunarodnom prazniku rada, – zašto ga i od kada slavimo, zatim na intervju pod naslovom „Poslodavci jure profit, a radnici bolji život“, gde smo pre kovida i kako proslavljali Prvi maj, i za koje destinacije su naši i strani turisti bili najviše zaintesovani tokom ranijih prvomajskih praznika.

- Advertisement -