Gde za prvi maj? Ukoliko se još niste odlučili gde za prvi maj evo nekoliko predloga:Zlatibor, Tara, Zlatar ili…


Ukoliko volite gužvu najbolje za prvomajske praznike da se odlučite za Zlatibor. Već su gosti iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova u pravom smislu „okupirali“ našu najlepšu i najposećeniju planinu. Ukoliko ste na Zlatiboru ne propustite priliku da posetite, Sirogojno, Jablancu ili pak Stopića pećinu.


Stopića pećina se nalazi na samo 19 km udaljenosti od centra Zlatibora, u ataru sela Rožanstvo i predstavlja pravi speleološki biser Srbije. Poznata po nesvakidašnjim bigrenim kadama, podzemnom vodopadu, impresivnom otvoru i atraktivnom pećinskom nakitu, pa ovo zaštićeno prirodno dobro privlači sve veću pažnju javnosti i gostiju Zlatibora. Tokom ranijih godina ovde se beležene rekordne posete.

Ako ste pristalica nešto mirnije varijante, onda su tu Tara ili Zlatar. Lepe i jedna i druga na svoj način.


Tara prednjači po očuvanoj prirodi, raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu. Na Tari se nalazi nekoliko lokaliteta među kojima su Kaluđerske Bare, Mitrovac na Tari, Zaovine, Šljivovica, Predov krst. Čekaju vas prelepi krajolici, vidikovci, i ukoliko niste bili prava je prilika da posetite Taru.


Jedan od predloga odnosi se na Šargansku osmicu i romantičnu vožnju starom lokomotivom. Ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem. Čuvena Šarganska osmica, otvorena je za turiste. Redovni polasci iz stanice Mokra Gora, relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora.


Po svojoj autentičnoj prirodi izdvaja se i Zlatar. Planina obiluje šumama i pašnjacima, vazduh je čist i zdrav, i što bi narod rekao „dušu dalo za šetnju i odmor“. Zlatar je atraktivan i zbog blizine kanjona Uvca, gde se nalaze ptičje vrste beloglavog supa. U neposrednoj blizini su i manastir Mileševa kod Prijepolja, manastir Banja u Priboju, reka Lim, Zlatarsko, Radoinjsko i Sjeničko jezero.

Ukoliko ovi predlozi iz nekog razloga ne odgovaraju ostaje da se odlučite za neku livadu u selima u okolini Užica ili Zlatibora i da jednostanvo odete na roštilj sa porodicom i prijateljima.

- Advertisement -