Gde za prvi maj? Ukoliko se još niste odlučili gde za prvi maj evo nekoliko predloga: Zlatibor, Tara, Zlatar ili…


Ukoliko volite gužvu najbolje za prvomajske praznike da se odlučite za Zlatibor. Već su gosti iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova u pravom smislu „okupirali“ našu najlepšu i najposećeniju planinu. Ukoliko ste na Zlatiboru ne propustite priliku da posetite, Sirogojno, Jablancu ili pak Stopića pećinu.


Stopića pećina se nalazi na samo 19 km udaljenosti od centra Zlatibora, u ataru sela Rožanstvo i predstavlja pravi speleološki biser Srbije. Poznata po nesvakidašnjim bigrenim kadama, podzemnom vodopadu, impresivnom otvoru i atraktivnom pećinskom nakitu, pa ovo zaštićeno prirodno dobro privlači sve veću pažnju javnosti i gostiju Zlatibora. Tokom ranijih godina ovde se beležene rekordne posete.

Ako ste pristalica nešto mirnije varijante, onda su tu Tara ili Zlatar. Lepe i jedna i druga na svoj način.


Tara prednjači po očuvanoj prirodi, raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu. Na Tari se nalazi nekoliko lokaliteta među kojima su Kaluđerske Bare, Mitrovac na Tari, Zaovine, Šljivovica, Predov krst. Čekaju vas prelepi krajolici, vidikovci, i ukoliko niste bili prava je prilika da posetite Taru.


Jedan od predloga odnosi se na Šargansku osmicu i romantičnu vožnju starom lokomotivom. Ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem. Čuvena Šarganska osmica, otvorena je za turiste. Redovni polasci iz stanice Mokra Gora, relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora. (VIDEO)


Po svojoj autentičnoj prirodi izdvaja se i Zlatar. Planina obiluje šumama i pašnjacima, vazduh je čist i zdrav, i što bi narod rekao „dušu dalo za šetnju i odmor“. Zlatar je atraktivan i zbog blizine kanjona Uvca, gde se nalaze ptičje vrste beloglavog supa. U neposrednoj blizini su i manastir Mileševa kod Prijepolja, manastir Banja u Priboju, reka Lim, Zlatarsko, Radoinjsko i Sjeničko jezero.

Ukoliko ovi predlozi iz nekog razloga ne odgovaraju ostaje da se odlučite za neku livadu u selima u okolini Užica ili Zlatibora i da jednostanvo odete na roštilj sa porodicom i prijateljima.

Prvi maj

Podsećamo – Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada je u Čikagu više desetina hiljada radnika demonstriralo ulicama, zahtevajući povoljnije uslove rada, bolji položaj radnika, između ostalog i doslednu primenu osmočasovnog radnog vremena.

Tog 1. maja 1886, više desetina hiljada radnika u Čikagu je izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.


Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.

U prirodi je najlepše (Foto: Arhiva UM)

Pogledajte i druge tekstove iz turizmaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -