Ukoliko se još niste odlučili gde za prvi maj evo nekoliko predloga:
Zlatibor, Tara, Zlatar ili…


Ukoliko volite gužvu najbolje za prvomajske praznike da se odlučite za Zlatibor. Već su gosti iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova u pravom smislu „okupirali“ našu najlepšu i najposećeniju planinu. Ukoliko ste na Zlatiboru ne propustite priliku da posetite, Sirogojno, Jablancu ili pak Stopića pećinu.


Stopića pećina se nalazi na samo 19 km udaljenosti od centra Zlatibora, u ataru sela Rožanstvo i predstavlja pravi speleološki biser Srbije. Poznata po nesvakidašnjim bigrenim kadama, podzemnom vodopadu, impresivnom otvoru i atraktivnom pećinskom nakitu, pa ovo zaštićeno prirodno dobro privlači sve veću pažnju javnosti i gostiju Zlatibora.


Tokom 2017. godine ostvarena je rekordna poseta od 61.280 gostiju, što je apsolutni rekord od otvaranja pećine.
Spomenik prirode „Stopića pećina“ otvorena je za posetioce svakog dana od 9.30 do 18.00 časova.
Cena ulaznice je 250 dinara.

Ako ste pristalica nešto mirnije varijante, onda su tu Tara ili Zlatar. Lepe i jedna i druga na svoj način.


Tara prednjači po očuvanoj prirodi, raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu. Na Tari se nalazi nekoliko lokaliteta među kojima su Kaluđerske Bare, Mitrovac na Tari, Zaovine, Šljivovica, Predov krst. Čekaju vas prelepi krajolici, vidikovci, i ukoliko niste bili prava je prilika da posetite Taru.


Jedan od predloga odnosi se na Šargansku osmicu i romantičnu vožnju starom lokomotivom. Ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem. Čuvena Šarganska osmica, otvorena je za turiste. Redovni polasci iz stanice Mokra Gora su u 10:30 i 13:30 časova, dok će u julu i avgustu biti i polazak u 16:10 časova. Cena vozne karte za prevoz  na  relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora iznosi za odrasle  800  dinara, za decu od 6 do 14 godina  400 dinara.  Deca starosti do 6 godina prevoze se besplatno.


Takođe, moguće je organizovati vožnju vozom Nostalgija i na relaciji Mokra Gora-državna granica-Višegrad-Mokra Gora. Cena zakupa voza „Nostalgija“ je od 70.000 dinara do 175.000 dinara. Cena voznih karata za pojedinačne putnike, grupe putnika, zakup kola i zakup voza mogu se kupiti do mesec dana pre nameravane vožnje, navedeno je na sajtu „Srbija voza“.


Po svojoj autentičnoj prirodi izdvaja se i Zlatar. Planina obiluje šumama i pašnjacima, vazduh je čist i zdrav, i što bi narod rekao „dušu dalo za šetnju i odmor“. Zlatar je atraktivan i zbog blizine kanjona Uvca, gde se nalaze ptičje vrste beloglavog supa. U neposrednoj blizini su i manastir Mileševa kod Prijepolja, manastir Banja u Priboju, reka Lim, Zlatarsko, Radoinjsko i Sjeničko jezero.

Ukoliko ovi predlozi iz nekog razloga ne odgovaraju ostaje da se odlučite za neku livadu u selima u okolini Užica ili Zlatibora i jednostanvo odete na roštilj sa porodicom i prijateljima.

- Advertisement -