Danas je Savindan, školska slava. Svakog 27. janura trudimo se da očuvamo i osvežimo sećanje na Svetoga Savu. Savindan nije samo dan kada se odaje počast prvom srpskom učitelju, prosvetitelju, arhiepiskopu, zakonodavcu, književniku, diplomati, ugledniku.

Spomenik našeg Save Nemanjića nas podseća da treba da učimo i naučimo, dokučimo nedokučivo, saznamo i prenesemo znanje, negujemo neprolazne vrednosti, osnažimo našu veru i stremljenja, da se usudimo da nadmašimo sebe. To su utabani koraci svetosavlja.

Naša škola se oduvek trudila da korača ovim utabanim stazama Svetoga Save, da bude bolja i uspešnija danas nego juče, a u budućnosti bolja nego danas. Uvek hrabro koračamo i suočavamo se sa novim izazovima znanjem, kreativnošću i stvaralaštvom.

Danas nam se preprečila pandemija. Novonastala epidemiološka situacija nas je onemogućila da naš najveći praznik proslavimo onako kako smo navikli – uz pesmu, igru, muziku, glumu i mnogo gostiju. Međutim, u želji da sačuvamo višedecenijsku tradiciju naše i svih srpskih škola, odaćemo i danas počast onom ko ju je začeo i negovao. Pokazaćemo da smo dostojni učenici Svetoga Save.

Poštujući mere i preporuke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, današnja slava je bila drugačija, ali ipak svečana i dostojanstvena. Započela je lomljenjem slavskog kolača, a potom su svi pritustni pogledati virtuelni program koji su pripremili učenici i nastavnici naše škole povodom ovog praznika.

Program obuhvata nekoliko virtuelnih izložbi likovnih radova učenika mlađih i starijih razreda na temu Svetog Save, izložbu likovnih radova u holu škole rađenih u različitim formatima i različitim slikarskim tehnikama iste tematike,  dve instrumentalne kompozicije izvedene na flauti i klarinetu, kazivanje stihova o Svetom Savi uz prigodnu muzičku podlogu. Dakle, opet smo ispričali divnu priču o Svetom Savi.

U nadi da ćete i vi uživati, pozivamo vas da pogledate program naših učenika i nastavnika, koji predstavlja mali dar zahvalnosti našem zaštitniku – Svetom Savi.

Autorka: Dušica Stevanović, profesorka srpskog jezika i književnosti

- Advertisement -