Nova školska godina počinje sutra. U Užicu najviše prvaka je upisno u „Prvu osnovnu školu Kralja Petra II“, 137 učenika, zatim sledi „Stari grad” gde je upisano 129 prvaka, dok će ove godine prvi razred pohađati 122 učenika u OŠ „Dušan Jerković”. U školi „Đura Jakšić” ove godine u Ravnima nije upisan nijedan prvak.

U školske klupe u Srbiji sešće oko 760 hiljada đaka. Resorno ministarstvo poslalo je smernice za rad. Posebna pažnja biće posvećena bezbednosti učenika, pa će u školama dežurati policajci.

Užice: Školski pribor i 15.000 dinara za prvake


Prvaci, njih 660 u svim užičkim školama dobiće od Grada Užica sveske, pribor i po 15.000 dinara, odnosno po pet hiljada više nego što su prošle godine dobili tadašnji đaci prvaci.


Najveći broj đaka prvaka do sada je upisan u „Prvu osnovnu školu Kralja Petra II“, 137 učenika (u matičnu školu ići će 133, dok će u izdvojeno odeljenje u Staparima ići tri učenika, a u izdvojeno odeljenje u Kačeru jedan prvak).


U Osnovnoj školi „Stari grad” upisano je 129 prvaka (94 u matičnnoj školi, 34 u izdvojenom odeljenju u Turici i jedan učenik prvog razreda u izdvojenom odeljenju škole u Volujcu).


U OŠ „Dušan Jerković” upisano je 122 učenika, a u OŠ „Nada Matić” 102 (101 u matičnoj školi i jedan u školi u Gostinici).

U Gradskoj opštini Sevojno, OŠ „Aleksa Dejović” pohađaće 80 prvaka (61 učenik u matičnoj školi u Sevojnu, 12 u Krvavcima i sedam u Zlakusi).

Za dobrodošlicu školarcima u „Nadi Matić“ (Foto: FB „N. Matić“/Screenshot)


U OŠ „Slobodan Sekulić”, upisano je 74 učenika prvog razreda (dva učenika nastavu će pratiti u izdvojenom odeljenju u Ljubanjama, a 72 u matičnoj školi u Krčagovu).


U OŠ „Bogosav Janković” Kremna sa izdvojenim odeljenjima u Mokroj Gori i Biosci ići će 10 pravaka.


U OŠ „Miodrag Milovanović Lune” Karan sa izdvojenim odeljenjima u Ribaševini, Trnavi, i Lunovom Selu je 8 prvaka (Karan 5, Ribaševina 2, Trnava 1).


U matičnu školu „Đura Jakšić” u Ravnima nije upisan nijedan prvak dok je u izdvojeno odeljenje škole u Drežniku upisan jedan učenik.
Priboj: Za prvake po 12 000 dinara


Nova školska godina počinje u svim pribojskim školama, za prvake, njih 150, obezbeđeno od lokalne samouprave po 12.000 dinara, kao pomoć roditeljima za nabavku udžbenika, školskog pribora i opreme.

Opština Priboj je obezbedila sredstva za 30 prvaka u bratskoj opštini Prilužje na Kosovu i Metohiji.


Zlatibor: Novi školski bazen


Bezen površine 75 metara kvadratnih, u delu objekta za sportske aktivnosti izdvojenog odeljenja čajetinske škole „Dimitrije Tucović na Zlatiboru, svečano je otvoren nedavno, u prisustvu predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića, direktorke škole Milke Vasiljević, Slobodana Aćimovića, direktora Fondacije Aćimović i upravitelja Fondacije Kristofa Langenauera.

Školski bazen na Zlatiboru (Foto: Opština Čajetina)


Slobodan Aćimović, direktor Fondacije, je rekao da je zadovoljan realizacijom projekta kroz zajednički rad sa lokalnom samoupravom i i školom.

– Iako sam rođen u Beogradu, korenima sam vezan za ova brda i našu zlatnu planinu, a uz to, glavni razlog što smo ovaj objekat podarili mališanima je uspomena na mog strica Vasilija i njegovu suprugu Mafaldu, koji su i osnovali Fondaciju, – rekao je Aćimović, na otvaranju bazena na Zlatiboru.


Školski kalendar: jesenji i prolećni raspust


Nova školska godina počinje sutra a prvi duži odmor đaci imaju u novembru, a onda tek za Novu godinu. Školske 2023/24. godine đaci u Srbiji će imati, osim dva najveća, letnji i zimski, imati i kraće tokom jeseni i na proleće, ali i jedan produženi vikend.


Prema školskom kalendaru za osnovnu školu prvi raspust posle letnjeg je jesenji, koji počinje u sredu, 8. novembra 2023. godine, a kada se spoji sa vikendom, đaci se posle pet dana odmaranja vraćaju u klupe u ponedeljak, 13. novembra 2023. godine.


Zimski raspust je krajem decembra, od 29. i spaja se sa novogodišnjim praznicima. Postoji produženi vikend u februaru zbog državnog praznika Sretenje, dok prolećni raspust počinje u ponedeljak, 29. aprila 2024. godine, a završava se u ponedeljak, 6. maja 2024. godine, đaci će imati osam dana da odmore i provedu uskršnje i prvomajske praznike. U klupe se vraćaju u utorak, 7. maja.


Školski kalendar za srednju školu isti je kao za osnovnu što se tiče jesenjeg, zimskog i prolećnog raspusta, razlikuje se samo kraj školske godine.


Kako sa navodi na sajtu Ministarstva prosvete, za učenike I, II i III razreda gimnazije i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola i učenike I i II razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje u ponedeljak, 24. juna 2024. godine, odnosno već u petak, 21. kada je zapravo poslednji dan škole.


Za učenike IV razreda gimnazije, IV razreda četvorogodišnjih i III razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola, letnji raspust počinje po završetku maturskog/završnog ispita.

Sa jednog od ranijih okupljanja prvačića u Užicu (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Za još informacija iz obrazovanja, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -