Organizatori Sajma suvomesnatih proizvoda „Pršutijada“ iz Mačkata odlučili su da se ova tradicionalna manifestacija, koja je u prethodnim godinama okupljala veliki broj izlagača ali i još veći broj posetilaca iz Srbije i inostranstva, ipak ne održi u zakazanom terminu, prvenstveno uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju i veliku zainteresovanost proizvođača i gostiju.

Zlatiborska Pršutijada datira od 2001. godine kada je u crkvenom domu u Mačkatu održana izložba na prvom Sajmu užičke pršute, kako je tada manifestacija nazvana, da bi kasnije dobila sadašnji popularni naziv.

Sa prošlogodišnje „Pršutijade“ u Mačkatu (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Sama ideja tada, 2001. godine, koja važi i sada je proistekla iz lokalne zajednice, iz samog Mačkata i okolnih sela u kojima ima proizvođača tradicionalnih suvomesnatih proizvoda, a ta ideja jeste da se prezentuje upravo ovaj tradicionalni proizvod koji se proizvodi na jako uskom području, teritorijalno posmatrano, vekovima unazad. Sa druge strane, ideja je i da se ojačaju i druge grane, poljoprivreda i stočarstvo, – izjavio je svojevremeno za UžiceMedia Miljko Radišić iz „Ekoagrara“.

Manifestacija se godinama održavala u Mačkatu, selu koje se nalazi na prelepom mestu između Užica i Čajetine, nekih 15-ak kilometara od centra Zlatibora.

Prva okupljanja bila su prilično skromna, učestovalo je po nekoliko proizvođača, da bi se kasnije pretvorila u manifestaciju na kojoj svoje proizvode izlažu brojni proizvođači iz Mačkata, Krive Reke, Kačera, drugih sela užičkog kraja. „Pršutijadu“ poseti i više od 10.000 posetilaca.

Mačkat treba posetiti i kad nije „Pršutijada“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Odnedavno je ova manifestacija, koja se godinama održava u Mačkatu, dobila i međunarodni značaj pošto se kao izlagači pojavljuju i strani izlagači, iz Italije, Hrvatske i drugih država regije.

Praktikovalo se ranijih godina, da se na kraju „Pršutijade“, kojom se čuva dugogodišnja tradicija, uruče nagrade najboljim proizvođačima, pa se dodeljivala zlatna medalja – pobedniku. A za posetioce se oragnizovala nagrada igra i obično se nagrada sastoji od pršute, kobacsice i slanine, nekih godina i pun džak.

Sa jedne od ranijih manifestacija u Mačkatu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati na linku UžiceMedia.

Nedeljom neće biti vakcinacije

U skladu sa preporukom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u narednom periodu,  nedeljom se neće vršiti vakcinacija građana zbog dezinfekcije prostora u kojima se imunizacija sprovodi, navodi se u informaciji Gradskog štaba za vanredne situacije grada Užica.                                       

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -