Prijem za OSI – predstavnike gradskih udruženja priredio je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović i član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku Slobodan Grbić.

Dragoljub Stojadinović (Foto: UM)

Prema rečima zamenika gradonačelnice Užica Dragoljuba Stojadinovića Grad Užice brine o osobama sa invaliditetom svih 365 dana gradeći društvo jednakih šansi i grad bez barijera, podsetivši da postoji veliki broj osoba sa invliditetom (OSI) ali da oko 70 procenata živi u siromaštvu, a da više od polovine ne učestvuje u društvenom životu.

– Ovog dana želimo da ukažemo još jednom koliko je važno osnaživanje udruženja osoba sa invaliditetom, ali i svakog pojedinca u udruženju, kazao je Stojadinović, – ističući da užička udruženja posvećeno i kvalitetno obavljaju svoj posao.

Prijem za OSI u užičkoj lokalnoj samoupravi

Član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku Slobodan Grbić je rekao da je Grad Užice ove godine za rad udruženja osoba sa invaliditetom izdvojio12,5 miliona dinara, te da se svake godine iznos uvećava.

– Međusobna saradnja svih udruženja je dosta dobra, Užice je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima Zajednicu udruženja osoba sa invaliditetom, rečeno je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, kada je organizovan prijem za OSI u užičkoj lokalnoj samoupravi.

Slobodan Grbić (Foto: UM)


To su ljudi koje izuzetno poštujem, njihov rad i angažovanje i uvek govorim da od njih može mnogo toga da se nauči. Grad Užice će se kao i do sada truditi da izađe u susret svim zahtevima, – rekao je Grbić.

Sekretar Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize i plegija i predsednik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Užice Predrag Bakić, naveo je da užička udruženja ukupno imaju oko 2.500 članova, ali da je veliki broj onih koji ne žele da se uključe u rad, negde oko 30 odsto.

I pored toga, rekao je Bakić, oni imaju podršku udruženja.

Predrag Bakić (Foto: UM)

– Zadovoljan sam saradnjom udruženja, Grada i svih ustanova. U narednom periodu trebalo bi nastaviti rešavanje arhitektonskih barijera u gradu bez obzira što je dosta urađeno naročito od 2006. godine kroz program „Užice, grad bez prepreka“, kao i probleme zapošljavanja osoba sa invaliditetom koji su i dalje prisutni i kojima je potrebno vreme da bi bili rešeni.

I sekretarka Udruženja za pomoć osobama sa autizmom Užice Zorica Mitrović, zadovoljna je podrškom grada Užica, ističe da već 15 godina svojim radom žele da izađu iz izolacije.

– Nastojimo da se što više zna o osobama sa invaliditetom, o osobama sa autizmom. Na ovaj način želimo da unapredimo njihov položaj tako što ćemo istaći koje su njihove potrebe, šta treba unaprediti u postojećim uslugama i šta je ono novo što nam je potrebno, – rekla je Mitrović, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, kada je organizovan prijem za OSI.

Zorica Mitrović (Foto: UM)

Oko 15 odsto svetske populacije ima neki oblik invaliditeta

Godišnje obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra proglašeno je 1992. godine Rezolucijom 47/3 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Uvek treba imati na umu da u svetu jedna milijarda ljudi, ili 15 odsto svetske populacije, ima neki oblik invaliditeta.


Osobe sa invaliditetom se kod nas i u svetu suočavaju sa brojnim barijerama koje ih isključuju iz punog i efikasnog učestvovanja u društvenim tokovima.


U Srbiji je oko 800.000 osoba sa nekim oblikom invaliditeta, prema dostupnoj statistici oko 70 odsto njih živi u siromaštvu. Jedan od najčešćih problema je zapošljavanje, a podaci da svega 13 odsto osoba sa invaliditetom zaposleno je poražavajući. U Užicu ima ukupno 4.754 osoba sa svim vrstama invaliditeta.

Sa jedne od ranijih akcija (Foto: Arhiva UžiceMedia)


Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ima za cilj da promoviše razumevanje pitanja invaliditeta i mobiliše podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Centralna ovogodi[nja tema je „Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u stvaranju pristupačnijeg i pravednijeg sveta“.

Pratite UžiceMedia i naš serijal „Ako pobedim sebe, pobedila sam sve“, priče žena koje se ne predaju.


O razvijanju veština osoba sa invaliditetom u Udruženju distrofičara Zlatiborskog okruga i Udruženju invalida cerebralne i dečije paralize realizuje kroz organizovanje različitih aktivnosti i manifestacija u okviru redovnih ili programskih aktivnosti, za portal je govorila Biljana Subotić.


Pored nje i Ana Đokić  koja o sebi govori otvoreno, neopterećeno, optimista je, kaže voli izazove. Na pitanaja UžiceMedia odgovarala je uz poruku da osobe sa invaliditetom ne odustaju na prvim preprekama!


A tu je i naša priča o Bogdanu i njegovoj mami, zatim teme kao što je zapošljavanje, ali i akkcijama koje preduzimaju kompanije u našoj sredini, poput zlatiborske „Gold gondole“.

- Advertisement -