27. jun 2020. godine

Prijava štete u Požegi

Svi koji su pretrpeli štetu na objektima, usevima i opremi mogu to prijaviti na šalteru u opštini Požega. Podnosioci prijave treba da imaju podatke o parceli i podatke o vrsti nastale štete.

Formulari o popunjavanju štete na poljoprivrednim parcelama i usevima dobijaju se na šalteru Opštinske uprave Požega dok štetu na objektima i opremi treba podneti tekstualnom formom. Prijave možete podneti radnim danima od 7 do 15 časova.

24. jun 2020. godine

Vanredna situacija na snazi u 20 opština i gradova Srbije zbog izlivanja reka. RHMZ upozorava da će vodostaji i danas biti u umerenom porastu. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. Poplavljena su brojna domaćinstva, a stotine građana je evakuisano. Stanovništvu pomaže i vojska. Nadležni najavljuju brzu nadoknadu štete.

23. jun 2020. godine

Situacija se menja iz sata u sat, poplavljeno je sve više naselja u Zapadnoj Srbiji, ugroženo stanovništvo, ugrožena imovina ljudi…

Vanredna sitaucija je u međuvremenu, tokom dana, proglašena i u Ivanjici, a na snazi je u još osam opština. Poplavljeno je više od 700 domaćinstava, reka Ljuboviđa je srušila tri mosta u Ljuboviji, saobraćaj je u prekidu na više regionalnih puteva. Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi, uz Žandarmeriju, danas i u ponedeljak evakuisali su 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani, prenosi N1.

Zbog rasta vodostaja i poplava vanredna situacija je proglašena u sedam opština u Srbiji gde je pod vodom 500 domaćinstava, sedam mostova je oštećeno, 48 ljudi je evakuisano, dok je jedna osoba spašena. Trenutno su najugroženiji Osečina, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Arilje i Kosjerić.

Nabujala Moravica ruši mostove, nosi pomoćne objekte, životinje, drveće, prikolice i betonske stubove. Jedna porodica je evakuisana, a stanje se pogoršava iz minuta u minut, piše Ozonpres.

A vrh poplavnog talasa jutros je prošao kroz Guču i kreće se prema Lučanima, gde se očekuje tokom dana. Desetine stambenih i privrednih objekata je pod vodom, a iz pojedinih naselja evakuisani su meštani.

U Ivanjici je veliko nevreme, a prema rečima predsednika opštine Zorana Lazovića nivo Moravice je nezapamćen.„Više stotina kuća je poplavljeno, jedno domaćinstvo je evakuisano. Veliki broj privrednih subjekata je pod vodom Pegaz, Iva brest i mnogi drugi. Prigradskim naseljima teku reke vode najkritičnije je u naselju Krtinica kod Špika i u naselju Lug u Crnjevu. Dosta putnih pravaca je odsečeno kao prema Osonici, Pridvorici, Grabovici i Šumama. Regionalni put Ivanjica – Arilje je odsečen. Voda sve nosi i mostove i betonske stubove”, rekao je Lazović za RINU, dodajući da će u toku dana proglasiti vanredno stanje.

U selu Kamenjača voda je odnela celu štalu sa životinjama. Na terenu su JKP „Ivanjica” kao i Putevi Ivanjica.

A kakvo je stanje u bainobaštanskom kraju pogledajte na portalu Дрина Инфо Портал.

A kolega Rade Marković objavio je na svojoj FB stranici fotografije iz opštine Požega, gde je nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta u Požeškom polju pod vodom, a tek se očekuje poplavni talas iz Arilja i Ivanjice.

Požeško polje pod vodom (Foto: Rade Marković FB stranica)

Reka Đetinja na užičkoj plaži danas u 17 i 30 časova:

Djetinja (Foto: UM)

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je i za danas upozorenje na veliku količinu padavina iznad većeg dela zemlje i to sa 40 milimetara i više za 24 sata.

Do kraja dana oblačno, vetrovito i sveže, s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Tokom noći razvedravanje i postepeni prestanak padavina. Za sredu meteorolozi najavljuju promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i malo toplije. Najniža temperatura od 13 do 18 stepeni, a najviša od 23 do 27 stepeni.               

- Advertisement -