Pribor i pomoć za prvake ove godine obezbedio je Grad Užice a predstavnici gradskog rukovodstva poželeli su uspešan početak školske godine. Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, je malim školarcima poželela da im svaki dan školovanja bude lep.

– Važno je da čuvate sebe i vašu okolinu, da pomažete jedni drugima ali i da velike uspehe, kojih će kroz školovanje sigurno biti, delite sa vašim drugarima, učiteljima i roditeljima. Đaci prvaci, dobro došli u školsko doba u školske klupe i učionice i neka vam svaki dan školovanja bude lep i poseban kao ovaj danas, – poručila je užička gradonačlnica.

Prvacima u OŠ „Dušan Jerković“, u Prvoj Osnovnoj školi „Kralja Petra drugog“, gde je i ove godine upisano najviše učenika, uspešan početak školske godine poželeo je Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnice Užica.

U izdvojenim odeljenjima OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu 24 prvaka i njihove roditelje pozdravio je Ratko Trmčić član Gradskog veća za društvene delatnosti, dok je u OŠ „Nada Matić“ đake prvake pozdravio je član Gradskog veća Ivan Stanisavnjević.

Sa ovogodišnjeg prijema, dr Jelena Raković Radivojević (Foto Grad Užice)

Osim đaka prvaka danas su obavljene i prozivke predškolaca, a gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević pozdravila je polaznike Predškolske ustanove „Kockica“.

– Koliko nam je važno da deca predškolskog uzrasta imaju svoja mesta u vrtićima govori i podatak da je grad na poslednjoj sednici Skupštine doneo odluku o uvećanju subvencionisanog dela sa 50 na 70 odsto. Time se stiču uslovi i za proširenje kapaciteta Predškolske ustanove „Kockica“ što će značajno uticati i na listu čekanja dece za prijem u Predškolsku ustanovu Užice, izjavila je gradonačelnica Užica.

Inače, da podsetimo resorno Ministarstvo je saopštilo da u školu ovog septembra neće krenuti samo učenici koji boluju od kovida-19 ili su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Plan obrazovno-vaspitnog rada u školskoj godini, usvojen je na Kriznom štabu i podrazumeva tri modela, a Ministarstvo prosvete je prosledilo školama dopise u vezi sa primenom epidemioloških mera.

U užičkim školama ove godine ima 656 prvaka, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 66.864 dece stasalo je u Srbiji za upis u prvi razred osnovne škole u 2021/2022. godini.

Pribor i pomoć za prvake i vakcinacija prosvetara

Ono u čemu se epidemiolozi slažu jeste da je za normalno odvijanje nastave neophodna uspešna vakcinacija, kako prosvetnih radnika, tako i samih đaka i studenata. Međutim, prema poslednjim podacima Ministarstva prosvete, u osnovnom obrazovanju vakcinisano je 46,6 odsto zaposlenih, u srednjem 46,2 odsto, a u predškolskom svega 36,1 odsto zaposlenih. Najveći procenat cepljenih je u visokom obrazovanju – 60,23 odsto, piše „Blic“.

Kada su đaci u pitanju, broj vakcinisanih je minimalan. U Srbiji je dozvoljena vakcinacija dece od 12 godina starosti, i to samo sa „Fajzerovom“ vakcinom. Ipak, treba uzeti u obzir da je „Batut“ izdao preporuku za vakcinisanje dece od 12 do 15 godina, ali „prvenstveno kod dece sa komorbiditetima i kod gojazne dece“.

Podsetimo se… prošla školska godina je protekla u znaku maski, bez priredbi…

Polazak prvaka 2019. godine u školu obeležen je svečanim prijemima uz program učenika starijih razreda.

Najviše prvaka pre dve godine upisano je u Užicu u Prvu osnovnu školu kralja Petra Drugog 141, zatim u školu “Dušan Jerković” 134 i u “Stari grad” 102 učenika.

U seoskim školama je 27 učenika i to u Osnovnu školu “Miodrag Milovanović Lune” u Karanu 19 i u “Bogosav Janković” u Kremnima 8 učenika.  U školu “Aleksa Dejović” u Sevojnu upisano je 90 prvaka,pisali smo pre dve godine.

U jednom od užičkih vrtića (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -