Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je ugovore sa predstavnicima 17 Zavoda za javno zdravlje i instituta, među kojima je i Zavod za javno zdravlje Užice, na osnovu kojih će im Ministarstvo dodeliti 25,5 miliona dinara za potrebe praćenja kvaliteta vazduha u 2021. godini.

Ministarka Vujović je istakla da je unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji jedan od glavnih prioriteta u ministarstvu koje vodi, a u tom smislu važnu ulogu ima državna mreža monitoringa kvaliteta vazduha.

 – Cilj merenja je da utvrdimo kakav je trend u promenama kvaliteta vazduha i zato su nam dobijeni podaci od zavoda i instituta dragoceni, naročito kada uzmemo u obzir da ministarstvo ove godine, u okviru mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, subvencioniše zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i individualnim ložištima. Već u sledećoj grejnoj sezoni imaćemo podatke u kojoj meri je napravljen pomak po pitanju poboljšanja kvaliteta vazduha u lokalnim sredinama u kojima realizujemo projekte,- istakla je Vujović.

Zavodi za javno zdravlje i instituti kontrolišu kvalitet vazduha na ukupno 37 mernih mesta, u okviru državne mreže monitoringa koja je uspostavljena Uredbom o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha. Kvalitet vazduha se kontroliše prema utvrđenom broju i rasporedu mernih mesta, obimu, vrsti i učestalosti merenja, prenosi gradski sajt.

Ovako izgleda Užice kada krene sezona grejanja (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete pogledati na linku Užicemedia.

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -