Međunarodni beogradski sajam knjiga, čije održavanje je planirano od 25. oktobra do 1. novembra ove 2020. godine, najčuvenija naša smotra pisane reči, odložena je usled složene situacije sa virusom korona. S obzirom na to da su mnoge izdavačke kuće organizovale mini sajmove svojih izdavačkih produkcija, na sličnu ideju došle su krajem oktobra bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica.


U holu škole, ispred školske biblioteke, bibliotekarke Mirjana i Ana odlučile su da izađu u susret svojim čitaocima usled skučenog prostora svoje biblioteke i organizovale su mini sajam najčitanijih knjiga za mlađi i stariji školski uzrast. Učenici su radoznali da vide šta se to najviše čita među njihovim vršnjacima, koji su naslovi aktuelni i u kojim knjigama njihovi drugari najviše uživaju. Na taj način bibliotekarke su obeležile oktobar, Međunarodni mesec školskih biblioteka, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Put do dobrog zdravlja i blagostanja“.


Na radost i zadovoljstvo mladih čitalaca, kada se završe časovi ili pre njih, popularne knjige ih čekaju. Izabere se interesantan naslov, porazgovara sa bibliotekarkama, ali bez obzira na prednosti interneta, svi se slažu da ništa ne može zameniti tradicionalnu školu i biblioteku. Svi zajedno zaključe da u današnja vremena – čitanje je pola zdravlja!

Pogledajte i druge tekstove o pismenosti, zatim o školskoj biblioteci OŠ „Dušan Jerković, bibliotekarkama, drugim aktivnostima učenika, bibliotekarki, nastavnika…

Autorke teksta: Mirjana R. Pejović, Ana Duković

- Advertisement -