Kada bi nabrajali sve što je ružno rečeno o godini koja odbrojava svoje poslednje sate i munute, taj spisak bi bio predugačak: jadna, tužna, sumorna, užasna, najlošija, nikakva, stresna, godina užasa i tuge… te da bi je trebalo nekako zaobići i izbrisati iz sećanja.

A možda je htela da nas opomene, da podseti da se lomovi dešavaju svake prestupne. Bilo bi bolje da je bilo drugačije, da je čovečanstvo ostvarilo neki napredak, da nema rata, da su deca sita, da je otkriven lek za neku opaku bolest…

Nas, okruženje i svet nema šta nije snašlo. Sa virusom korona se prvi put susrećemo početkom marta, prvi slučaj u Srbiji zabeležen 6., u Užicu nešto malo kasnije. Usledili su dani u kojima smo prebrojavali inficirane, beležili prve smrtne slučajeve, dani karantina, vanrednog stanja, koje je trajalo gotovo dva meseca.

Po ukidanju vanrednog stanja održani su parlamentarni izbori. Pamtićemo je po paketu pomoći srpske Vlade privredi i po podeli 100 evra svim građanima, po prodaji Komercijalne banke slovenačkoj NLB grupi. Protekle beležimio i zastoj na putu ka Evropskoj uniji.

U toku 2020. godine preminula su dva najuticajnija čoveka Srpske pravoslavne crkve – patrijarh Irinerj i mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Malo smo predahnuli, a potom je u oktobru krenuo novi talas epidemije znatno jači od prethodnog. Dostignuta je brojka od oko osam hiljada novoinficiranih u danu, a preminulih po 50, 60, 69…

I kada je Užice i užički kraj u pitanju, godinu na izmaku obeležio je virus korona. A pored toga, u Užicu i ovog decembra pojačano aerozagađenje, gde se nije pojedinih dana video „prst pred okom“, ličilo je na gasnu komoru, a prodisali smo pred kraj decembra, kada je pala kiša i sneg i koliko toliko se vazduh „pročistio“.

A užički kraj, pre svega Zlatibor, Taru, Zlatar i okolinu posetio je veliki broj domaćih turista. U pojedinim momentima proletos i letos bile su takve gužve u centru Zlatibora, koji se gradio, koje se ne pamte ni iz vremena najveće posete.

Shvatili smo da svima može da se desi sve, okrenuli smo se svome domu i porodici, pandemija nas je naučila da budemo solidarni. Toliko humanitarnih akcija je pokrenuto i realizovano, za pomoć bolesnoj deci, pomoć zdravstvenim radnicima, bolesnicima. Među njima u našem kraju posebno mesto zauzimaju žene okupljene u FB grupi UŽIČANKE.

I u svetu sve je bilo u znaku korone, straha, panike, tuge, gladi, ratova.

U našem okruženju pored virusa korone zemljotres je zadesio građane Zagreba, a potom i Petrinje i okoline, u kome je stradalo sedmoro ljudi, među njima jedna devojčica od 12 i mladić od 20 godina. Gledali smo potresne slike, slušali priče unesrećenih ljudi, saosećali, bar većina, prisećali se nemilih scena iz Kraljeva i Obrenovca.

Bila, ne ponovila se!

Godini na izmaku želimo da sa sobom ponese koronu, maske, strah, strepnju, sve ono čime nas je rastužila. Lekciju smo naučili, zato u nastupajućoj Novoj želimo više zdravlja, druženja, zagrljaja, putovanja, sreće i uspeha posebno na ličnom planu, da ih kao pojedinci nižemo i radujemo im se, ali da ne zaboravimo i druge i radujemo se i njihovim uspesima. Ljudski je.

Srećno!

Zdravlja, sreće i uspeha u 2021. godini.

Hroniku Kovid -19, sa najnovijim podacima u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati na našem linku.

- Advertisement -