Dan primirja u Prvom svetskom ratu će biti obeležen nizom manifestacija u Srbiji, polaganjem venca na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Rat je imao razorne posledice za mnoge zemlje Evrope, a u Srbiji je stradalo oko 1.300.000 ljudi, što je bila trećina srpskog stanovništva. Broj žrtava u prvom svetskom ratu premašio je 15 miliona, od kojih je bilo devet miliona vojnih žrtava, a ranjeno je preko 22 miliona ljudi.

Sa područja Zlatiborskog okruga, bez Sjenice, u Prvom svetskom ratu stradalo je preko 16.000 vojnika, od kojih je oko 2.500 Užičana.

Ranjenici u bolnici (Gimnazija) u Užicu

Dan primirja, kao državni praznik, ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 časova potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Dokument koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš u osnovi je predviđao prekid neprijateljstva, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i postupanje tokom primirja.

Dan primirja se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Rusiji, SAD, Novom Zelandu i Belgiji, a u srpskoj javnosti vlada mišljenje da je dobro i važno da slavimo 11. novembar, kao i ostale zemlje, a ne 13. kad je potpisano beogradsko primirje jer time Srbija staje u red zemalja koje su se pre više od 100 godina borile za slobodu i bolju budućnost.

Oficiri X pešadijskog puka drugog poziva na Jelovoj gori , 20, januara 1915.

Praznik Dan primirja je prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. Ove godine je neradan za sve zaposlene u Srbiji.

Praznik se obeležava na vidljiv i upečatljiv način nošenjem amblema Albanske spomenice na kome je cvet Natalijina ramonda s pozadinom u bojama. Simbolika cveta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks – čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Biljka raste na istoku Srbije i na planini Kajmakčalan, gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv bugarskih snaga tokom pripreme proboja Solunskog fronta, uvoda u oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

Zavod za zaštitu prirode Srbije pominje da je 1882. godine Natalijinu ramondu botaničar Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića, otkrio u Jelašničkoj klisuri nadomak Niša, te je želeo da ga nazove „Niška ramonda“, ali mu je ime ipak dao po kraljici Nataliji Obrenović.

Na „UžiceMedia“ iz serijala „Heroji velikog rata“ možete pogledati i sledeće tekstove: Dnevnik učitelja Jevrema Čakarevića, niz drugih tekstova vezanih za ovaj period,kao i priču o hrabrom srpskom generalu Ivanu Pavloviću.

Podsećanja radi, da kažemo da je prošle godine u porti Crkve Svetog Đorđa svečano obeležena 101. godišnjica oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu. Održan je pomen uz sasluženje sveštenstva Užičke crkve, položeni venci i cveće na spomen ploče i spomenike poginulih Užičana u ratovima 1912-1918, koje se nalaze na ulazu u Crkvu, zatim na spomen biste majora Koste Todorovića, pukovnika Dušana Purića, ratnog slikara Mihaila Milovanovića, tvorca srpske socijaldemokratije Dimitrija Tucovića, na spomenik 1300 kaplara ispred Gimnazije i spomenik Velikoj pobedi.

U serijalu Užički heroji Velikog rata „A ja ću ispred svih vas“ pisali smo, između ostalog, o spomeničkoj baštini u našem kraju, a koja se odnosi na period Prvog svetskog rata.

Štab Drinske divizije I sa svojim kdt-om na Gučevu 1914.

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -