23.7 C
Uzice
subota, jun 15, 2019
Naslovna Ključne reči SRPSKE SLAVE

Ključna reč: SRPSKE SLAVE

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SLAVI SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem, u narodu poznatijem kao Spasovdan. Spasovdan je spomen na dan kad se Isus Hrist...

ĆIRILO I METODIJE Dan slovenske pismenosti, crkveni i državni praznik

Praznik Ćirila i Metodija, Dan slovenske pismenosti i kulture, od ove godine je i državni praznik u Srbiji koji se obeležava nizom manifestacija i radno.

SVETI VASILIJE OSTROŠKI – Izmiruje zavađene, zbratimljuje razbraćene, ukroćuje samovoljne, isceljuje...

Nema veće hrišćanske svetinje od moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, jer je po broju hodočasnika manastir Ostrog na trećem mestu u svetu posle Jerusalima i Svete gore. A ostroški monasi tvrde, da ma koliko čovek želeo da poseti Ostrog može to učiniti tek kada ga Sveti Vasilije pozove.

SVETI VASILIJE OSTROŠKI ČUDOTVORAC Pravoslavni vernici ga poštuju i svetkuju u...

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

ĐURĐEVDAN – HRIŠĆANSKI I NARODNI PRAZNIK Druga slava po broju onih...

Đurđevdan se uvek proslavlja 6. maja, kao uspomena na Svetog Đorđa. Po broju onih koji ga slave Đurđevdan je druga slava u Srbiji, na prvom mestu je Nikoljdan.

VASKRS JE NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, slavi se tri dana, pa je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve obeležen crvenim slovom. Narod se međusobno pozdravlja rečima: "Hristos Vaskrse!" i "Vaistinu Vaskrse!"

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA I VERNICI PRAZNUJU LAZAREVU SUBOTU – VRBICU

Lazarevu subotu slave mnoge porodice. Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečije radosti, u pravoslavne hramove se unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja blagosiljanje vrbe.

BLAGOVESTI Jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika

Praznik Blagovesti jedan je od 12 najvećih hrišćanskih praznika koje slave vernici Srpske pravoslavne crkve. Uvek se slavi 7. aprila.

SPC I VERNICI SLAVE ČASNE VERIGE Brojni su narodni običaji

Iako nisu crveno slovo u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, Časne verige spadaju među deset najvećih slava.

PROSLAVA SAVINDANA U UŽIČKOM KRAJU Svetosavski duh, zajedništvo, budućnost na temeljima...

Škole, predškolske ustanove u užičkom kraju obeležiće Svetog Savu nizom svečanih akademija, izložbi, ali i predstavljanja časopisa.
- Advertisement -
487FanovaLajkuj
246PratilacaZaprati
3PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE