7 C
Užice
subota, 23 oktobra, 2021
Naslovna Ključne reči SRPSKE SLAVE

Ključna reč: SRPSKE SLAVE

TOMINDAN Narod kaže: „Sveti Toma, sedi doma“

Tomindan, Sveti Toma, praznik koji pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) slave kao sećanje na jednog od dvanaestorice apostola. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava. Obeležavaju ga drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

JESENJI KRSTOVDAN Slavi se i kao krsna slava

Jesenji Krstovdan je veliki hrišánski praznik, crveno slovo, a u našem narodu se kaže: "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti".

MALA GOSPOJINA Na ovaj dan se ugovaraju svadbe

Mala Gospojina, ili rođenje Presvete Bogorodice, praznik koji SPC slavi, a ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom. Bogorodičini praznici su i Vavedenje, Sretenje, Blagovesti, Velika Gospojina.

VELIKA GOSPOJINA Zaštitnica bolesnih i nemoćnih

Velika Gospojina, praznik koji slavi Srpska pravoslavna crkva i vernici, u mnogim srpskim porodicama proslavalja se i kao krsna slava.

PREOBRAŽENJE GOSPODNJE Slavi se uvek 19. avgusta

Preobraženje Gospodnje, praznik je na koji se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Postoji i verovanje u narodu da je ovo poslednji dan za kupanje u rekama.

SVETI PANTELEJMON – PANTELIJA Krsna slava

Sveti Pantelejmon - Pantelija, praznik koji slavi Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 9. avgusta. Veruje se da su njegove mošti, koje se čuvaju u Hilandaru, čudotvorne kao i njegova ikona. Mnoge porodice slave ovu krsnu slavu.

BLAGA MARIJA Zaštitnica žena, najlepši praznik

Blaga Marija, praznik je koji slave vernici i Srpska pravoslavna crkva u spomen na Mariju Magdalenu. Po narodnom verovanju bila je sestra Gromovnika Ilije, veoma poštovana kod Srba, posebno među ženama.

SVETI ILIJA – ILINDAN „Od Svetog Ilije, sunce sve milije”

Sveti Ilija, u narodu poznat kao Ilindan, praznuju Crkva i vernici. U narodu je poznat i kao Ilija Gromovnik, za njega se vezuju brojna verovanja. Veruje se da posle Ilindana lepo vreme polako prolazi, pa je iz davnina ostala i poznata izreka: „Od Svetog Ilije, sunce sve milije”.

OGNJENA MARIJA Borac za hrišćanstvo, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marije, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

SABOR SVETOG ARHANGELA GAVRILA

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Arhangela Gavrila, praznik koji nije obleležen crvenim slovom, ali mu se daje veliki zanačaj - blagovesnika, koji je najavljivo sve značajne događaje za nastajanje hriščanstva.
- Advertisement -
1,052FanovaLajkuj
441PratilacaZaprati
4PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE