16.1 C
Užice
sreda, 6 jula, 2022
Naslovna Ključne reči SRPSKE SLAVE

Ključna reč: SRPSKE SLAVE

VIDOVDAN Verski i državni praznik koji „otvara oči“

Vidovdan je posebno zanimljiv zato što se prepliću istorijske činjenice sa narodnim običajima i verovanjima oličenim u razvoju kosovskog mita uporedo sa paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida.

TROJICE Krsna slava mnogih porodica i srpskih gradova

Srpska pravoslavna crkva (SPC)i vernici slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

ĆIRILO I METODIJE Dan slovenske pismenosti i kulture

Praznik koji slave Srpska pravoslavna crkva i vernici kao uspomenu na "slovenske apostole", koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima.

SVETI VASILIJE OSTROŠKI Iskreno se pomoliti čudotvorcu

Sveti Vasilije Ostroški je jedan od najpoštovanijih svetaca u čitavom hrišćanstvu, veruje se da je čudotvorac i da je mnoge izlečio. Na ovaj veliki praznik i crveno slovo ne obavljaju se nikakvi paganski običaji niti rituali.

ĐURĐEVDAN Krsna slava mnogih pravoslavnih porodica

Đurđevdan - spada među brojnije slave, na drugom je mestu u Srbiji posle Nikoljdana. Glavni narodni običaji su: pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci.

VASKRS NAJARDOSNIJI PRAZNIK ŽIVOTA I NADE

Vaskrs najradosniji praznik i najveći, dan Hristovog vaskrsnuća, kod vernika koji slave po Julijanskom kalendaru, Uskrs se naziva i Vaskrs.

VELIKA SUBOTA Mesi se uskršnjak i kiti bosiljkom

Velika subota, dan kada se mesi uskršnjak, obredni kolač, koji se kiti bosiljkom i utisnutim slovom. Srpska pravoslavana crkva i vernici obeležavaju Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti, molitvama u tišini.

VELIKI PETAK Obeležava se strogim postom

Veliki petak se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kavog veselja i proslava, jer je to za hrišćane dan velike žalosti. Shodno novonastaloj situaciji praznik se neće obeležavati u hramovima.

PRAZNIK CVETI Svaki cvet ima značenje

Praznik Cveti slave vernici i Srpska pravoslavna crkva, kao uspomenu na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, poslednju nedelju pred početak njegovih stradanja, smrt i Vaskrsenje.

MLADENCI Mladenčići simbolizuju dug i srećan brak

Mladenci - slave ih mladi bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Običaj je da na današnji dan njihov dom posećuju članovi porodice i prijatelji i daruju ih poklonima. Shodno novonastaloj situaciji Mladenci će se obeležiti u užem porodičnom krugu.
- Advertisement -
1,052FanovaLajkuj
441PratilacaZaprati
4PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE