„Naših deset godina“ – Festival je posvećen očuvanju sećanja na lik i delo barda našeg glumišta Danila Lazovića i govorenju poezije. Svake godine studenti iz naše zemlje i regiona, takmiče se u kazivanju poezije.

20. septembar

„Naših deset godina“Izložbom otvoren deseti, jubilarni, Festival „Dani Danila Lazović“

Deseti, jubilarni festival ,,Dani Danila Lazovića“ započeo je otvaranjem prigodne izložbe “Naših deset godina”, u Galeriji “Nadežda Nada Vitorović” Zavičajnog muzeja Priboj.

Govoreći o postavci, Slobodanka Klačar, kustos i urednik izložbe izjavila je da je “Izložba zamišljena kao svojevrsni portret samog festivala i predstavlja najznačajnije trenutke u proteklih devet godina.
Kroz dokumentarni niz koji čini šezdeset i jedna fotografija u boji, posetioci su mogli da se podsete razvojnog puta festivalskih događanja.

Rastao je i doterivao se jednako kako po broju kandidovanih takmičara tako i po raznovrsnosti i kvalitetu programskih sadržaja. A poseban šarm dolazi od brojne publike o čemu takođe svedoči ova izložba.“

Glumci u Priboju (Foto: Aleksandar Kovačević)

Usledila je dodela nagrada festivala “Dani Danila Lazovića” za izuzetan doprinos razvoju festivala:

  • Priznanje je dobila porodica Lazović;
  • Stalni član žirija profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu prof.dr Radovan Knežević;
  • Opština Priboj za nemerljivu podršku i trajno pokroviteljstvo festivala, i
  • Ibrahim Ćata Hasanagić, penzionisani urednik i reditelj programa Doma kulture “Pivo Karamatijević”, koji je bio i jedan od inicijatora osnivanja festivala.

21. septembar

Drugog dana festivalskog programa, publika u Priboju uživala je u pozorišnoj umetnosti. Izvedene su dve predstave, jedna u amfiteatru Zavičajnog muzeja, dok je druga predstavljena u Domu kulture “Pivo Karamatijević”.

„Naših deset godina“ – Najava manifestacije

Pobednik osvaja nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade, u iznosu od hiljadu evra, koji se dodeljuje pod pokroviteljstvom Opštine Priboj. Ove godine na festivalu se takmiče studenti sa dvanaest akademija i umetničkih fakulteta iz naše zemlje i regiona.

Ovogodišnji stručni žiri Festivala „Dani Danila Lazovića“ čine: prof. dr. Radovan Knežević, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Petar Božović, glumac, Vojin Ćetković, glumac, Rale Damjanović, radio novinar, pisac i recitator, prof. Damir Mahmutović, profesor Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle.


Direktor festivala Milorad Miki Damjanović pozvao je ljubitelje poezije, kao i sve poštovaoce kulturnih događaja, da budu gosti Priboja u vreme trajanja Festivala (18-23.9.2023.)

Milorad Damjanović, Dani Danila Lazovića (Foto: A. Kovačević)

„Pre tačno jedne decenije, rešili smo da, kao grupa entuzijasta, napravimo festival „Dani Danila Lazovića“. Pred nama su bili mnogi izazovi. Međutim, uz podršku građana i građanki Priboja, opštine Priboj, umetnika, profesora, visokoškolskih ustanova, radnika u kulturi grada Priboja, kreativnog tima, porodice Lazović, istaknutih pojedinaca, Ministarstva kulture, preduzetnika…

Uspeli smo da se pozicioniramo na kulturnoj mapi naše zemlje i regiona kao značajan i nezaobilazan festival. Festival koji slavi ime barda našeg glumišta Danila Lazovića i time pokazuje da ne zaboravlja svoje velikane; festival koji pruža studentima glume priliku da se nadmeću u govorenju poezije i osvoje, u većini slučajeva, svoju prvu važnu nagradu; festival koji neguje kulturu lepo kazane reči i na delu pokazuje koliko je važna decentralizacija u kulturi.

Ove godine će se po prvi put, pored festivalskog dela programa, održati i pretfestivalski, što znači da će naši sugrađani i gosti šest dana uživati u predstavama, posebnim programima, muzici i umetnosti“, rekao je Milorad Damjanović direktor Festivala „Dani Danila Lazovića“.

Damjanović je izrazio veliku zahvalnost opštini Priboj koja je pokrovitelj festivala, kao i osnivačima festivala Domu kulture „Pivo Karamatijević“ i Zavičajnom muzeju, na nesebičnoj podršci svih godina postojanja festivala.

Organizatori festivala i direktor Milorad Damjanović izrazili su posebno zadovoljstvo što su pored bogatog pozorišnog i umetničkog programa, ove godine u Priboju i velika imena srpske glumačke i umetničke scene i to Petar Božović, kao gost glumac festivala i član stručnog žirija, Ratomir Rale Damjanović, legendarni recitator, pisac i radio novinar kao član stručnog žirija i specijalni gost, Nataša Radovanović, sopran Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, muzički gost i glumac Vojin Ćetković, kao član stručnog žirija i učesnik specijalnog programa „Reč, dve o Danilu…“

Domaćin festivala, kao i prethodnih godina biće glumac i sestrić Danila Lazovića, Mihailo Laptošević.

Prošlogodišnja pobednica Luna Pilić (Foto: Aleksandar Kovačević)

Ovogodišnji program čine dve celine i to: pretfestivalski program (18-19.09.2023.) i festivalski program (20-23.09.2023.)

PROGRAM FESTIVALA „Naših deset godina“:

PRETFESTIVALSKI PROGRAM:

Ponedeljak 18.09.2023.


20.00 časova- Velika sala Doma kulture „Pivo Karamatijević“
„Koma“ stendap komedija Ivana Tomića
Autor: Ivan Tomić, glumac Beogradskog dramskog pozorišta

Utorak 19.09.2023.


20:00 časova- Velika sala Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Predstava „Smrt čoveka na Balkanu“
Tekst i režija Miroslav Momčilović
Narodno pozorište Kikinda

FESTIVALSKI PROGRAM „Naših deset godina“:

Sreda 20.09.2023.

19:00–Zavičajni muzej Priboj, Galerija „Nadežda Nada Vitorović“
Svečano otvaranje festivala i izložba „Naših deset godina“

20:30 -Velika sala Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Koncert za klavir pijaniste Stefana Đokovića, projekat „Sa Mocartom na krilima muzike“, pod pokroviteljstvom gospođe Tamare Vučić.
Svečana dodela nagrada festivala „Dani Danila Lazovića“ za izuzetan doprinos razvoju festivala.

Četvrtak 21.09.2023.

19:00 –Zavičajni muzej Priboj, amfiteatar

Predstava „Što se bore misli moje“
Tekst: Zlata Tipold,- Režija: Nebojša Đorđević i Dragana Obradović
Nezavisna produkcija

20.30 – Velika sala Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Predstava „Čekaonica“- Režija: Boris Liješević – Atelje 212,Beograd

Petak 22.09.2023.

19.00 – Zavičajni muzej Priboj, amfiteatar
Specijalni program „Reč, dve o Danilu“
Učestvuju: Jelena Novaković, Vojin Ćetković, Dragiša Ćurguz, Mihailo Laptošević, Nataša Radovanović i Pavle Joksimović

20.30- Velika sala Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Predstava „Knjiga o Milutinu“ Tekst: Danko Popović
Režija: Egon Savin, Zvezdara teatar, Beograd

Subota 23.09.2023.


19.00 – Ispred Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Svečani muzički program – sastav „Two souls“i gosti

19.45-Ispred Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Svečani defile gostiju i učesnika

20.00 – Velika sala Doma kulture „Pivo Karamatijević“
Takmičarsko veče. Takmičenje studenata u govorenju poezije.

Proglašenje pobednika.

Dodela nagrade „Povelja Danilo Lazović“ i novčanog dela nagrade.

Sa jedne od ranijih izložbi Festivala u Priboju

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -