Nagrađeni rad Lene Kojadinović

Tradicionalno, učenici OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica, sa nastavnicom engleskog jezika Marinom Jevtići školskim bibliotekarima, učestvuju na nagradnom konkursu Univerziteta u Oksfordu, koji je i izdavač udžbenika po kojima učenici uče ovaj predmet. Ove godine svi učenici, nastavnica Marina i školski bibliotekari Mirjana i Ana dobili su zahvalnice za dugogodišnje učešće.

Lena Kojadinović, učenica petog razreda i članica bibliotečke sekcije, osvojila je prvo mesto. Sve pohvale za Lenu i njenu nastavnicu Marinu Antonijević. Na konkurs je ukupno prijavljen 161 rad.

U dogledno vreme biće organizovana i virtuelna izložba svih prispelih radova, a u saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu i izložba najboljih radova, pa ćemo biti u mogućnosti svi da ih vidimo.

Inače, za ovogodšnji Project Competition 2021. tema je bila zanimljiva i povezana sa aktuelnom pandemijom – Intervju sa poznatim ličnostima putem video poziva. Učenici su timski projekat radili u grupama, i to u dve grupe od po četiri učenika šestog razreda.

Na konkursu u Oksfordu zapažen nastup učenika škole „Dušan Jerković“

Najpre su na časovima dodatne nastave razgovarali o izboru znamenitih ličnosti, kako onih koji su iz naše zemlje ili čak našeg grada, tako i o onima svetski poznatima. Potom su obrazložili razloge zbog kojih su odabrali baš te ličnosti, zatim osmislili pitanja koja bi im postavljali u intervjuima, kao i moguće odgovore.

Učenici su se sami kostimirali u poznate ličnosti, pa smo imali priliku da vidimo njihov interesantan i šarolik izbor: Tina Tarner, Ema Votson, Desanka Maksimović, Džon Lenon, Novak Đoković, Đorđe Balašević, Nemanja Vidić i Nikola Tesla – bili su među nama. Dotakli smo se sveta filma, književnosti, sporta, nauke i muzike i sada željno čekamo rezultate konkursa. Uživali smo svi u ovoj vannastavnoj aktivnosti, istraživali podatke, fotografisali se, zabavili, ali i učili o medijskoj pismenosti.

Mesec Frankofonije 2021. učenici, školski bibliotekari i nastavnici francuskog jezika posvetili su književnosti i kulturi – poeziji francuskih pesnika i mislima čuvenih francuskih pisaca, kao i likovnim radovima učenika koji su učestvovali na konkursu „Pariz viđen mojim očima“.

Odsek za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sad raspisao je nagradne konkurse u okviru Meseca Frankofonije. Likovni konkurs sa temom „Pariz viđen mojim očima“ raspisan je za učenike osnovnih škola koji uče francuski jezik. Učenici naše škole odazvali su se u velikom broju. 

Francuski i engleski jezik imaju obožavaoce širom sveta. Kroz bibliotečku građu, izložbe likovnih i literarnih radova učenika, vannastavne aktivnosti i radionice, školska biblioteka afirmiše jezike koji se uče u školi, istraživačku nastavu i doprinosi kvalitetu obrazovanja.

Učenici ponekad ovakve aktivnosti pamte mnogo više i duže od mnogih školskih lekcija.

Tekst i foto: Marina Jevtić, Mirjana R. Pejović

Sa jedne od izložbi učeničkih radova škole

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -