Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ, i na dan Vaskrsa, ispred kuće u centru Beograda u kojoj je stanovao.

Za izvršenje likvidacije su prvostepeno osudjena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti, ukupno na 100 godina zatvora.

UNS traži da se suđenje Ćuruviji okonča ove godine

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da je na današnji dan, 11. aprila pre 22 godine ubijen Slavko Ćuruvija, a da još čekamo pravdu za hrabrog novinara i izdavača.

Slavko Ćuruvija (Foto: Fondacija S.Ćuruvija/Printscreen)

Bilo je potrebno 15 godina da se protiv Slavkovih ubica iz državnog aparata podigne optužnica. Četiri godine je trajalo suđenje na kom su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti (Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, da bi Apelacioni sud prošle godine ceo proces vratio na početak, i to na zahtev državnog tužioca.

Ovo nije odlaganje pravde, ovo je izostanak pravde.

UNS je ogorčen odugovlačenjem postupka, ali i činjenicom da su optuženi za državni zločin i dalje na slobodi, makar i u kućnom pritvoru. UNS zahteva da država učini sve da se suđenje ubicama Slavka Ćuruvije okonča još ove godine. Nema drugog načina da Srbija dokaže da naša zemlja više nije simbol nekažnjivosti za zločine nad novinarima.

U svetlu ove godišnjice, UNS traži rasvetljavanje i ostalih ubistava kolega. Očekujemo da budu optužene ubice dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića, da se rasvetli smrt Dade Vujasinović, pokrene postupak za 17 ubijenih i nestalih kolega na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine.

UNS podseća da je do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara, kaže se u saopštenju UNS-a.

Navršava se 27 godine od smrti Dade Vujasinović

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu, a u zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

Dada Vujasinović (Foto: Vikipedija/Printscreen)

Prema nalazima Forenzičkog instituta u Hagu smrt novinarke mogla je da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Portparolka Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Ivana Rakočević za Udruženje novinara Srbije (UNS) navodi da VJT „sprovodi postupak“ povodom smrti novinarke.

„Tokom sprovođenja postupka izvršene su provere, ispitani brojni svedoci i obavljena različite veštačenja. Formirana je komisija veštaka sudske medicine i balističara, obavljena je rekonstrukcija događaja na licu mesta, a celokupan dokazni materijal je dostavljen i Forenzičkom istitutu u Hagu, koji je takođe obavio veštačenje“, objašnjava za UNS portparolka VJT-a Rakočević.

Ona ističe i da Više javno tužilaštvo u Beogradu „zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, nastavlja sa preduzimanjem radnji radi utvrđivanja postojanja krivičnog dela i utvrđivanja identiteta izvršioca“, piše Udruženje novinara Srbije (UNS).

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -