Srpska pravoslavna crkva i škole u Srbiji slave Savindan kojim se obeležava uspomena na Svetog Savu. Učenici školsku slavu obeležavaju kao radni, ali nenastavni dan.

Tradicionalno svake godine, pored učenika, roditelja i nastavnika,  slavi prisustvuju i predstavnici lokalne samouprave. Za sve goste pripremljen je prigodni program  u kojima su učestvovali naši učenici.

Program proslave 2020. godine započet je osveštavanjem i lomljenjem slavskog kolača i izvođenjem himne Svetom Savi. Recitalima, pesmom, plesnim nastupom, dramskim izvođenjem, pa i sviranjem na guslama simpatičnog svetkovali su đaci OŠ „Dušan Jerković“.

Nosioci svečanog programa bili su učenici mlađih razreda, članovi recitatorsko-dramske sekcije i školski hor. I ovaj Savindan proslavili smo svečano, kao što i priliči. Premudre misli i poruke Svetog Save i danas, već osam vekova, osvetljavaju put svakoga od nas.

Autorka teksta i fotografija: Mirjana R. Pejović

Ovom tekstu dodajmo da je u Prijepolju Svetosavska akdemija održana uoči praznika, a koji dan ranije promovisan je jubilarni broj revije „Savindan“.

Akademija povodom Savindana je održana i u Čajetini.

- Advertisement -