Ćirilična biciklijada, druga po redu, održaće se u Bajinoj Bašti, u nedelju 3. septembra. Vozi se na relaciji Park ćirilice – manastir Rača.


Organizator biciklijade je Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta uz podršku manastira Rača, Nacionalnog parka Tara i Agencije za bezbednost saobraćaja. Okupljanje učesnika je u 09:00 sati u Parku ćirilice, a start biciklijade je u 09:30 časova.

Sa prve biciklijade, manastir Rača (Foto: TO „Tara Drina Bajina Bašta“)

Vozi se na relaciji Park ćirilice – Dom ćirilice – izletište Ćirilica – manastir Rača – Park ćirilice. Kratak odmor predviđen je na mestu budućeg kompleksa Doma ćirilice u prijatnom ambijentu uz reku Raču. Na izletištu koje se nalazi između manastira Rača i Skita Svetog Đorđa predviđen je duži odmor uz osveženje. Tu će predstavnici TO „Tara-Drina“ i Nacionalnog parka Tara upoznati prisutne sa značajem očuvanja životne.


U povratku je organizovana poseta manastiru Rača, obilazak manastirske riznice, upoznavanje sa dometima Račanske književne i prepisivačke škole, značajem račanskih kaluđera prepisivača za srpski jezik i kulturu i priča o potrebi očuvanja i stalnog korišćenja ćirilice.
Po završetku 2. Ćirilične biciklijade učesnicima će u Parku ćirilice biti dodeljene medalje i pokloni.


Cilj Ćirilične biciklijade je promocija zdravog načina života, rekreativnog biciklizma, zaštite životne sredine, bezbednosti u saobraćaju, negovanja i stalnog korišćenja ćirilice i predstavljanje značaja manastira Rača i dometa Račanske književne i prepisivačke škole.


U mesecu kad počinje školska godina Ćiriličnom biciklijadom se simbolično vožnjom povezuje Park ćirilice u centru Bajine Bašte, mesto gde su već počeli radovi na izgradnji kompleksa Doma ćirilice i prostor gde je cvetala Račanska književna i prepisivačka škola i gde se u najtežim vremenima u prošlosti čuvalo naše pismo.


Cilj je da se sa početkom školske godine naglasi značaj stalnog korišćenja ćirilice i podsetiti da je u blizini Bajine Bašte postojala škola čija dela predstavljaju neprolazne kulturne, duhovne i umetničke vrednosti.


Biciklijada je rekreativnog tipa, dužina staze je 13 km (u jednom pravcu 6,5 km), staza nije kondiciono zahtevna. Vožnja je namenjena i deci i odraslima. Deca do četvrtog razreda moraju da imaju pratnju.


Organizator je obezbedio policijsku pratnju i medicinsku stručnu pomoć uz vozilo za prihvatanje bicikala koji se pokvare, kao i pomoć redarske službe.


Ćirilična biciklijada u nedelju, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Turističkom informativnom centru Bajina Bašta ili na telefone: 031/866903 i 066/222120, navode iz Turističke organizacije Tara Drina iz Bajine Bašte, kako kažu iz prestonice ćirilice. U tekstu su njihove fotografije sa prvog okupljanja biciklisata.

Manastir Rača kod Bajine Bašte (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Za još informacija, tekstova iz turizmareportažapratite naš sajt!

- Advertisement -