Grupa ,,Hajde da…“ realizovala je trening za srednjoškolce u okviru projekta ,,Mladi drugačijeg ugla“ iz Sombora, Bora, Beograda i Užica.

Trening je imao za cilj da pospeši medijsku i digitalnu pismenost mladih, unapredi njihovu angažovanost i  omogući da do šire javnosti posredstvom različitih medija dopre poruka mladih o problemima sa kojima se suočavaju u njihovim lokalnim zajednicama.

U prvom delu treninga, mladi iz Užica su identifikovali probleme sa kojima se suočavaju u njihovoj lokalnoj zajednici poput: nezaposlenost mladih u Užicu, predrasuda stanovništva prema pripadnicima marginalizovanih grupa, nedostatak aktivnosti za mlade u Užicu, zagađenost  životne sredine itd.

Pored diskusije, mladi su imali priliku pomenute probleme prikažu putem meme plakata i stikera, odnosno formi koje oni koriste u svojoj svakodnevnoj komunikaciji. Ova forma im je omogućila da poruku prenesu kroz ironiju, sarkazam, kao i društvenu i političku kritiku.

Deo nastalih radova pogledajte u našoj galeriji:

Učesnici treninga su kroz pismene evaluacije istakli: „Malo je prilika u kojima, nas mlade, pitaju o tome šta mislimo i sa kojim problemima se suočavamo“. Takođe, naveli su i sledeće: „Potrebno je organizovati još sličnih aktivnosti, gde imamo priliku da komuniciramo kroz forme koje su nama bliske“.

Grupa „Hajde da…“ je uz podršku Media Literacy Alliance and Digital Importance realizovala projekat „Mladi iz drugačijeg ugla“finansiran od strane Evropske unije, a u narednom periodu će na osnovu rezultata projekta i evaluaciju nastaviti rad u ovoj oblasti.

Učesnici projekta „Mladi drugačijeg ugla“ iz Užica bili su: Milka Gračanac, Jana Pavić, Milena Kostić, Bogdan Đurović i Milica Jovičić. Događaj je realizovan u prostorijama Kancelarije za mlade u Užicu, tokom aprila.

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete pogledati na linku Užicemedia.

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -