Program startuje u 10 časova na početnoj stanici „Gold Gondole Zlatibor“ a podršku prisutnima će dati paraolimpijac Aleksandar Radišić, kao i članovi sportskih klubova i članica Sportskog saveza Čajetina.

Lekari, nutriscionista i psiholog Instituta Čigota će prisutnima davati savete iz oblasti očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja tokom i posle pandemije. Za sve prisutne biće organizovana „Zlatiborska šetnja“.

Fokus Svetskog dana velnesa ove godine je na postkovid programu oporavka i preuzimanju odgovornosti za sopstveno fizičko i mentalno zdravlje.

U okviru organizovanih programa, stručnjaci iz različith oblasti će pružati savete, koji se kreću od ishrane i vežbanja do naučnih dostignuća u borbi protiv patogena i jačanja zdravlja.

Prema studijama, mladi od 16 do 24 godine su najosetljivija grupa kod koje se javlja osećaj usamljenosti, posebno oni koji su stidljivi i zatvoreni u sebe, a Kovid-19 je samo pogoršao situaciju. Zato im je potreban boravak u prirodi, na čistom vazduhu, zdrava ishrana, druženje…

– Srbija, sa svojim prirodnim bogatstvima, banjskim i klimatskim lečilištimam ima idealne uslove za organizaciju i realizaciju takvih programa, – kaže Nataša Ranitović, ambasadorka Svetskog dana velnesa za Srbiju.

Pored organizovanih programa u Srbiji, Svetski dan velnesa biće organizovan širom sveta, a direktno uključenje u 12 – časovni program uživo imaće učesnici iz 35 zemalja.

Centralna manifestacija obeležavanja 10. Svetskog dana velnesa u Srbiji, navodi se na opštinskom sajtu, je na Zlatiboru u subotu, 12. juna. Program će startovati u 10 časova na početnoj stanici gondole, u organizaciji Klastera zdravstvenog velnes i SPA turizma Srbije a pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina, u saradnji sa Sportskim savezom Čajetina i preduzećem „Gold Gondola Zlatibor“

Pod motom „Ja kažem da zdravom životu“, Svetski dan velnesa obeležen je na Zlatiboru i 2018. godine.

Sa jedne od ranijih manifestacija na Zlatiboru (Foto: Čigota/Printscreen)

Hroniku kovid – 19 tokom juna možete pogledati na linku Užicemedia.

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -