Poskupljenje vode i kanalizacije za 17 odsto zatražilo JKP „Vodovod“ Užice. Zahtev je prosleđen Gradskom veću, a direktor Duško Ljujić, pojašnjava da trenutna cena vode omogućava najosnovnije održavanje, a da više od 75 odsto prihoda od prodaje vode ide za plate radnicima, hemikalije i električnu energiju.

Upravo su ovo razlozi da se zatraži povećanje cene vode jer je trenutan situacija na tržištu značajno promenjena u odnosu na decembar mesec, kaže Ljujić i dodaje:

Duško Ljujić, direktor JKP „Vodovod“ Užice (Foto: Grad Užice)

– Svi resursi, a naročito oni iz uvoza su značajno poskupeli tako da pojedini vodovodni materijali skuplji su čak i više od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. Da bismo mogli nesmetano funkcionisati uputili smo zahtev Gradskom veću za korekciju cene vode i nadam se da će ta korekcija uslediti iz prostog razloga što moramo očuvati održivost sistema i moramo dalje ulagati u rekonstrukcije i zamenu vodovodne mreže.

Planirano povećanje neće značajno opteretiti prosečan budžet porodice. Za četvoročlano domaćinstvo koje mesečno troši oko 15 kubika vode to će biti uvećanje za najviše 150 dinara.

Cena obezvređenaTraži se poskupljenje vode

Ljujić u svojoj izjavi dalje navodi da je voda prirodni resurs, a da je aktuelna cena obezvređena.

– Tako10 kubika vode je jednako jednom kilogramu malina, a da bi se recimo kubik vode dopremio do Lunovog Sela neophodno je angažovanje tri čoveka koji će otići do akumulacije Vrutci da uzorkuju vodu i u laboratorijama angažovanjem opreme vredne preko 10 miliona dinara ispitaju vodu.

Zatim se voda zahvata iz akumulacije i cevovodom dužine oko 12 kilometara dovodi se do Fabrike vode. U Fabrici vode se doziraju potrebne hemikalije i sva voda koja se tretira ide dalje na sistem od 16 filtera. Kako bi se dalje voda sa fabrike isporučila do Lunovog Sela potrebno je vodu ispumpati na rezervoar Cerovića brdo 1, odakle se preko sistema Gluvaći i Pora voda dovodi do rezervoara Kapetanovina i odatle sistemom preko tri pumpanja preko tri rezervovara dopremila do Lunovog Sela, – izjavio je Ljujić, napominjući da u pitanju nije jednostavan proces i podrazumeva korišćenje vrednih resursa, koji se i dalje moraju koristiti, a samim tim i obnavljati.

O zahtevu za povećanje cena vode i korišćenja kanalizacije za 17 odsto izjasniće se Gradsko veće, najverovatnije, na narednoj sednici.

JKP „Vodovod“ sada vodu naplaćuje vodu po ceni od 65,38 dinara po kubiku, a uslugu korišenja kanalizacije po 16,33 dinara sa PDV-om.

Radovi na vodovodnoj mreži u Užicu (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -