Ljiljana Andrić, zavičajna pesnikinja pesme boji novim slikama, stihove pretvara u jezička pravila, deci prenosi znanje na nov i njima zanimljiv način, jer je, kako ona kaže, najpre učiteljica, a onda pesnikinja.

Inače, užički kraj se može pohvaliti šarenolikim buketom i proznih pisaca i poeta. Malo je gradova koji ima ovoliki broj pisaca, počev od Milutina Uskokovića, rodonačelnika gradskog romana, akademika Ljubomira Simovića, legende žive reči Ljubivoja Ršumovića, a potom i Svetislava Basare, Radomira Andrića, Milosava Tešića, Pauna Petronijevića, Mihaila ĆupovićaSlavka Vukosavljevića, Miodraga Borisavljevića

A u red sa književnicama današnjice, u našem kraju, pored Mirjane Ranković Luković i Bojane Nešić, svrstava se i Ljiljana Andrić, koja pesme boji novim slikama, stihove pretvara u jezička pravila, deci prenosi znanje na nov i njima zanimljiv način, jer je (kako ona kaže) najpre učiteljica, a onda pesnikinja.

Pesnikinja sa učenicima (Foto: Bibliotekari škole „Dušan Jerković“)

Po planu realizacije za peti razred osnovne škole predviđena je nastavna jedinica „Delo zavičajnog pisca“. Školski bibliotekari Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković u dogovoru sa nastavnicom srpskog jezika i književnosti Milankom Nikolić Ivić htele su da učenicima pruže mogućnost da se upoznaju sa stvaralaštvom jednog pravog zavičajnog pisca.

Pozvali smo Ljiljanu Andrić ne verujući da će, pored svojih obaveza, naći vremena da nam dođe u goste. Međutim…

Njena poseta času srpskog jezika u našoj školi izmamila je vedre, iskrene i razvučene dečije osmehe. Osmehe kojih smo svi željni posle dugog perioda izolacija, bolesti i tegoba. Poželeli smo se kulture, a i deca su. Nekad mislimo da decu ništa ne interesuje, da su nepristojna, a ne vidimo kako vape za kulturnim sadržajima samo ako neko ume da ih dovoljno motiviše i da im ih prezentuje. Naša zavičajna pesnikinja Ljiljana Andrić to ume.

Slušali su je pažljivo skoro sat vremena, odgovarali na pitalice, smejali se dosetkama. Teško je današnjoj deci držati pažnju. Lepi stihovi i harizma naše književnice su u tome uspeli.

Direktorka škole Mirjana Maksimović je, u vezi sa ovim književnim susretom pesnikinje i naših učenika, prokomentarisala: „Književni susret učenika petog razreda sa zavičajnom pesnikinjom Ljiljanom Andrić, učiteljicom, zaljubljenikom u oba svoja poziva, desio se 8. juna, inspirativan i nadahnut, na zadovoljstvo i radost svih prisutnih.

Cveće za pesnikinju (Foto: Bibliotekari škole „Dušan Jerković“)

U očekivanju novih susreta i saradnje, zahvaljujemo se Ljilji, ,,gorskoj vili“, za vedrinu, polet, pozitivnu energiju i lepotu koju nam je donela i podarila svojim stihovima i svojim prisustvom!“

Nadamo se da ćemo saradnju nastaviti, a ovom prilikom  zahvaljujemo Ljiljani Andrić na divnim trenucima koje nam je priredila.

Dobra saradnja nastavnika i školskih bibliotekara ogleda se upravo i kroz ovakvo aktivno upoznavanje učenika sa stvaralaštvom savremenih pisaca za decu, a kroz interaktivno učešće u tim susretima učenici se upućuju u proces nastanka književnog dela.

Ovo je svakako dobra motivacija i podsticaj za razvoj jezičkog stvaralaštva, učeničku kreativnost i želju za recepcijom novih kulturnih sadržaja. Kroz intenzivniju saradnju doprinosi se inovativnijoj i raznovrsnijoj nastavi i unapređenju vaspitno-obrazovnog procesa u školi. 

Bio je to književni susret za pamćenje u kom su svi zajedno uživali i u vedroj atmosferi završili školsku godinu, pišu naše sardnice iz Školske biblioteke Osnovne škole „Dušan Jerković“.

M. Nikolić Ivić, M. R. Pejović

Pesnikinja u školi „Dušan Jerković“ (Foto: Bibliotekari škole „Dušan Jerković“)

Hroniku kovid – 19 tokom maja i juna možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom juna možete pogledati OVDE.

- Advertisement -