„ZAPIS U KAMENU: GROBLJE DOVARJE (1888 – 2014)“, promocija knjige u užičkoj Narodnoj biblioteci. Pored autora profesora Milorada Iskrina o knjizi će govoriti protojerej Miloš Bosić i novinar Zoran Žeravčić.

Promocija je u ponedeljak, 27. Juna, u 19 časova, u Narodnoj biblioteci Užice.

Milorad Iskrin, užički istoričar, iskazan u pisanju knjiga o starom Užicu koga više nema, ličnostima kafanama, pekarama, česmama užičkim kapijama, grobljima koji je oslikao ono drugo zanimljivo Užice rođen je u Užicu 1937. godine.


Ovaj poseban Užičanin, piše Predrag Kovačević, na sajtu “Užičanstveno”, završio je užičku gimnaziju, diplomirao je na filozovskom fakultetu u Novom Sadu. Bio Predsednik Izvršnog saveta Skupštine opštine Užice 1989-1992. Radio je kao nastavnik u osnovnoj školi „Dušan Jerković“,  od 1992. do penzije 2001.

Direktor Istorijskog arhiva u Užicu od 1992.do 2002.godine. Autor je stručnih radova u antologiji „Užice“ i „Nastavite istoriju“, tekstova o Užicu poznatim građanima u lokalnim novinama. Radio je različite monografije osnovnih škola, poslednju monografiju o užičkom zdravstvu je završio ove 2020. Godine.

Milorad Iskrin pripada jednoj posebnoj generaciji mladih Užičana koja je maturirala 1956. Godine. Ta generacija je imala vanserijske profesore koji su tada predavali u gimnaziji a i direktor je bio poseban Vasilije Vajević. Predavali su im Blagoje Živković doajen književne reči prijatelj najznačjnih ondašnjih srpskih pisaca. Ostale sve same užičke profesorske legende kao što su Rajna Popović, Milan Popović, Sofija Novakov itd.

Prema svojim profesorima Iskrinova generacija se odnosili sa velikim poštovanjem, ipak su ponekad umeli da nadmudre Milana Popovića, da ga navedu da im priča o planinarenju u delu časa koji je predvideo za ocenjivanje. Školstvo je tada bilo veoma strogo čak su gimnazijalcima bile zabranjene bioskopske prestave posle 20. časova. Iskrin koji je u to vreme bio pravi filmofil je smislio posebnu strategiju da se neopaženo smesti među gledaoce u starom užičkom bioskopu „Zlatibor“…

Hroniku kovid – 19 tokom maja i juna možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom juna možete pogledati OVDE.

- Advertisement -