Od 1. oktobra u novi studentski dom u krugu bivše kasarne u Krčagovu počeli su da se useljavaju brucoši. Naredne nedelje počeće preseljenje i 67 studenata koji su boravili u domu u Turici. Dom ima 274 mesta u 77 trokrevetnih, 18 dvokrevetnih i 5 jednokrevetnih soba. Izgradnja i opremanje koštali su oko 2,5 miliona evra od kojih je 2,2 miliona izdvojilo Ministarstvo prosvete, a ostatak Grad Užice i Studentski centar.

Gradnja Doma počela je 2014.godine a završena je prošle godine i sada su sobe  kompletno opremljene, a studenti će uskoro moći da koriste internet salu, čitaonicu i studentski klub.

Studenti su do otvaranja novog doma bili smešteni u neuslovnim barakama u Turici koje su napravljene za potrebe omladinskih brigada. U dogovoru sa Ministarstvom prosvete počeli smo od useljavanje, ali dom još uvek nije kompletno opremljen sa kuhinjom, vešernicom i administrativnim delom, – istakao je Milivoje Ristanović, direktor Studentskog centra Užice.

Otvaranje doma i smeštaj studenata su preduslov za razvoj visokog obrazovanja u Užicu, ali i da mladi ostanu da žive ovde.

Tihomir Petković, gradonačelnik i Milivoje Ristanović, direktor Studentskog centra (Foto:UM)

Najveći deo radova je završen novcem Ministarstva prosvete u iznosu od 2,2 miliona evra. Užice je finansiralo radove za grejanje, novu infrastrukturu i obezbeđenje struje,- naveo je gradonačelnik Tihomir Petković.

Problema tokom gradnje bilo je sa izvođačem radova i u dogovoru sa Ministarstvom grad je preuzeo određene radove. U planu je uređenje i parternog prostora ispred doma. Kompletno novi studentski dom biće opremljen do kraja godine.

- Advertisement -