„Libergraf“ zahteva urgentnu reakciju nadležnih republičkih i gradskih organa, otkrivanje i strogo kažnjavanje počinioca shodno zakonodavstvu Republike Srbije, navedeno je u saopštenju prosleđenom medijima.


Na reci Đetinji, neposredno ispod gradske plaže u Užicu, četvrti put ove jeseni došlo je do izlivanja nepoznatih zagađujućih materija iz kanalizacionog ispusta koje su reku obojile u belo. Iako inspekcijski organi tvrde da nije došlo do uginuća riba u reci, veliki broj građana je na društvene mreže postavio snimke i fotografije na kojima se vide ribe koja plutaju površinom i bore se za kiseonik.


Građanska čitaonica “Libergraf” je na osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja došla do Izveštaja o ispitivanju uzoraka vode koje je Zavod za javno zdravlje Užice uzorkovao 31.10.2022. godine. Rezultati ispitivanja prikazuju značajno uvećano prisustvo ukupnog aluminijuma i ukupnog kalcijuma u uzetim uzorcima, uz smanjenu pH vrednost, što ukazuje na to da zagađujuće materije dolaze sa nekog od okolnih gradilišta, navodi se u saopštenju Građanska čitaonica “Libergraf” i dodaje:

I ovako je ranije Đetinja izgledala (Foto: Ahriva UžiceMedai)


„Krečnjak, odnosno kalcijum-karbonat, ima široku primenu u građevinskoj industriji, od maletera i betona, do boja i obloga za zidove. Alunijum-sufat se prevashodno koristi u tretmanu sirove vode, ali je njegova primena prisutna i u građevinskoj industriji za ubrzavanje vezivanja betona i hidroizolaciju betonskih konstrukcija. Aluminijum-sulfat rastvoren u vodi se ponaša kao pufer sa pH vrednosti od 3,8 – 4,0 što dodatno pojačava sumnju da je upravo aluminijum-sulfat “nepozanata zagađujuća materija”.


Građanska čitaonica “Libergraf” zahteva urgentnu reakciju nadležnih republičkih i gradskih organa, otkrivanje i strogo kažnjavanje počinioca shodno zakonodavstvu Republike Srbije. Ukoliko se ovaj akcident ponovi, a počinioc ne bude otkriven i procesuiran, Libergraf će pozvati građane Užica na protest i blokadu gradilišta u blizini gradske plaže sve dok se ne utvrde odgovorni za kontinuriano uništavanje reke Đetinje i živog sveta u njoj.


Pored toga, od nadležnog Odeljenja za zaštitu životne sredine zahtevamo da ažurira Lokalnu listu izvora zagađivanja, i da je proširi. U ovom momentu samo četiri privredna subjekta na celokupnoj teritorija grada Užica imaju obavezu dostavljanja podataka za pomenuti registar. Lokalne samouprave su dužne da vode ove registre, da imaju pregled i da vrše inspekcijski nadzor nad zagađivačima, kako bi se šteta preventirala ili umanjila. Ako do zagađenja ipak dođe, zna se ko je nadležan a ko odgovoran. U slučaju reke Đetinje, vidimo da je zagađenje konstantno, a da nema pravovremene reakcije, a o prevenciji da i ne govorimo,“ – navedeno je u saopštenju Građanske čitaonica “Libergraf”.


Ko je odgovoran za najnovije zagađenje Đetinje, istraživao je novinar Danasa.

Podsećamo, ovo nije ni prvi ni jedini put, da se u užičku reku izlivanju nepoznate materije iz kanalizacionog ispusta i o tome smo pisali i ranije.

Kanjon Đetinje, imamo blago, ali ga slabo čuvamo (Foto: N.Tošić/Užicemedia)
- Advertisement -