Kulturni događaji u gradu na Đetinji narednih nekoliko dana: predstave, promocija knjige, koncert, a za dva dana humanitarna svirka Marije Mare Lazić.

  1. decembar

Kulturni događaji:

Predstava “Svinjski otac”

Predstava “Svinjski otac” po tekstu Aleksandra Popovića, u režija Hadži Nemanja Jovanović biće izvedena u sredu, 7. oktobra, u 19:30 časova u Narodnom pozorištu Užice.

Svinjski otac je priča o ljudskim slabostima, strastima, priča o ljubavi i strahu od iste. Posesivna, kakva u korenu potencijalno i jeste svaka majčinska ljubav “ljubav” majka Dare prerasta u jednu opštu metaforu društva, sebičnog nesvesnog sebe i nespremnog za promene.

Promocija knjige “Pisma plavookom”

Narodna biblioteka Užice organizuje promociju knjige “Pisma plavookom”, autora Đorđa Matovića. Promocija će se održati u sredu, 7. decembra, u 19:00 časova, a pored autora u programu će učestvovati i Ivana Brkić, bibliotekarka. Izdavač ove zbirke poezije je Narodna biblioteka “Dobrilo Nenadić” iz Arilja.

  1. decembar

Humanitarna svirka Marije Mare Lazić

Humanitarna svirka Marije Mare Lazić, na kojoj će nastupiti zajedno sa prijateljima, biće održana u klubu GKC-a u četvrtak 8.decembra sa početkom od 21:00.

Ovom prilikom biće prikupljana novčana sredstva za pomoć našem sugrađaninu Vladimiru Iliću.


Ulaznica za ovaj koncert biće dobrovoljni prilog koji možete ostaviti u kutiji koja će se nalaziti na ulazu Gradskog kulturnog centra.

Predstava za decu “Vasilisa prekrasna”

Predstava za decu “Vasilisa prekrasna”, Miodraga Miše Stanisavljevića, u režiji Vahidina Prelića, biće izvedena u četvrtak, 8. decembra u 18:00 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice.

Iz predstave „Vasilisa prekrasna“ (Foto: N.P. Užice)
  1. decembar

Koncert: Dejan Krsmanović duo

Kulturni događaji biće upotpunjeni koncertom, a Dejan Krsmanović duo izvodi autorsku muziku u stilu Balkan Džipsi džeza, nastupiće u petak, 9. decembra, od 21:00, u Gradskom kulturnom centru. Ulaznice u pretprodaji po ceni od 500 dinara, mogu se nabaviti u klubu GKC-a, dok će na dan koncerta cena ulaznice iznositi 600 dinara.

Dejan Krsmanović, kompozitor i gitarista, objavio je do sada četiri albuma. Prvi pod nazivom “Znaš šta!?” izdao je 2012. godine, a potom je nastupao na brojnim džez i world music festivalima u zemlji i okruženju.

Uspešno je sarađivao sa poznatim gitaristom i producentom Jonom Larsenom iz Norveške, s kojim je izdao jednu od svojih numera pod nazivom “Maro, Maro” na sada već antologijskoj kompilaciji posvećenoj čuvenom gitaristi Đangu Renaru, na kojoj su se našla i brojna svetski poznata imena ove vrste džeza.

Drugi album pod nazivom “Komedija” izdao je 2019. godine, u saradnji sa virtuozom na harmonici, Jordanom Đevićem.

Tokom 2020. godine sa svojim triom nastupa na festivalu Nišville, a tokom ove godine izdao je još dva albuma – “Ja sam!” i “Repertoar”, na kojima je osim autorskih pesama snimo i obrade poznatih džez standarda.

  1. decembar

Kulturni događaji: Predstava “Dejt” Sandre Silađev

Pozorišna predstava „Dejt“, autorska monodrama glumice Sandre Silađev, biće odigrana u Narodnom pozorištu Užice u subotu, 10. decembra, u 20:00 časova. Ovog puta Sandra Silađev je u ulozi sredovečne gospođe i samohrane majke Olivere Živković koja je izašla na zakazani ljubavni sastanak. Međutim, njen “dejt” se ne pojavljuje. Olivera, dakle, čeka.

Koga i šta? Da li će saznati rezultate svojih zdravstvenih nalaza? Hoće li otkriti koji je smisao braka i zaklinjanja na večnu ljubav? Kako Olivera tretira majčinstvo i tumači položaj žene u današnjem društvu? Da li će shvatiti zašto je dužina haljine i visina štikle obrnuto proporcionalna jačini morala? Hoće li saznati da li su kafići prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom? Da li je svet sigurno mesto za tinejdžerke? Da li je bolje biti plaćena ili neplaćena domaćica? Kako samohrana majka u isto vreme i doji bebu i ide na posao?

Olivera se oseća kao dama, usedelica, babadevojka i raspuštenica, čak i kao udovica mada niko nije umro. Sluđena je kategorizacijama i čudnim odnosima između ljubavnika u 21 veku. Smatra da ne traži mnogo od života, samo i jednostavno ono što svaki odrasli pojedinac želi za sebe – da pronađe svoju srodnu dušu. Ima li je za Oliveru na “ovom celom svetu”? Ili bar na internetu?

Gradski centar Užice (Foto: N.Tošić/UžiceMedia)

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -