Kustendorf – filmski i muzički festival ove godine biće održan od 6. do 10. maja u Mokroj Gori , a u ovoj rubrici najavljujemo i ostale događaje iz kulture, u Narodnom pozorištu, GKC, Galeriji „Reflektor“.

Povodom 100 godina od rođenja italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija, u okviru retrospektivnog programa biće prikazani filmovi ovog autora, a slogan je replika iz njegovog kratkometražnog filma pod naslovom “Šta su to oblaci?”

U okviru programa “Savremene tendencije”, biće prikazani filmovi “Heroj” Asgara Farhadija, “Priča o mojoj ženi” mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, “Јedna sekunda” kinsekog režisera Džanga Јimoua i film “Freda” Žesike Ženei sa Haitija.

Gosti festivala biće režiseri u programskoj celini “Savremene tendencije” Omar El Zohairi i Žesika Ženei, koja je i producent filma “Priča o mojoj ženi”, Flaminjo Zadra, a režiser Asgar Farhadi održaće onlajn radionicu.

U okviru “Perspektive velikana” biće prikazani filmovi Pjera Paola Pazolinija “Šta su to oblaci?”, “Јastrebovi i vrapci” i “Rikota”, kao i omnibus “Vještice” i filmovi iz 1922. godine “Nosferatu” Fridriha Vilhelma Murnaua i “Luckaste žene” Eriha fon Strohajma.

Programska celina “Novi autori” prikazaće debitantske dugometražne filmove režisera koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu “Kustendorfa” – “Posle zime” Ivana Bakrača, “Murina” hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović i “Dogpurgrl” rumunskog režisera Andreja Huculejaka.

Kuriozitet festivala Kustendorf biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka, 1921. godine.

Festival Kustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće „Rasta internešnel“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Podsetimo se i nekih od ranijih festivala Kustendorf u Mokroj Gori.

Od ostalih kulturnih događaja izdvajamo:

Narodno pozorište Užice: Predstava “Svinjski otac”

Predstava “Svinjski otac” po tekstu Aleksandra Popovića, u režija Hadži Nemanje Jovanovića, biće izvedena u utorak, 10. maja, u 20:00 časova.

“Svinjski otac” je priča o ljudskim slabostima, strastima, priča o ljubavi i strahu od iste. Posesivna, kakva u korenu potencijalno i jeste svaka majčinska ljubav “ljubav” majka Dare prerasta u jednu opštu metaforu društva, sebičnog nesvesnog sebe i nespremnog za promene.

Galerija „Reflektor“: Dve samostalne izložbe


U Galeriji „Reflektor“ u subotu, 7. maja, od 19:00 časova biće otvorene dve samostalne izložbe, Selman Trtovac i Goran Dragaš sa projektom”Republika” i Nina Babić sa projektom “Nasilje u nasleđe”.

Goran Dragaš i Selman Trtovac su rođeni u državi koja više ne postoji, u Jugoslaviji. Njihovo detinjstvo, školovanje i razvoj je vezan za tu zemlju. Drama koja se odvijala tokom devedesetih godina prošlog veka, raspad i nestanak te zemlje, i celog sistema vrednosti, je bitno uticao na njihovo viđenje sveta, i zato oba umetnika smatraju da je suočavanje sa umetnošću, na bilo koji način, izuzetno ozbiljna stvar.

GKC: Koncert benda Buč Kesidi

Pančevački sastav Buč Kesidi održaće samostalni koncert u Užicu, 12. maja, u Gradskom kulturnom centru, sa početkom u 20:00 časova.

“Buč Kesidi” je, kako sami kažu, “levoruki disko pop-rok elektro boj bend duo” iz Pančeva. Čine ga prijatelji iz srednje škole Zoran Zarubica (bubnjevi, vokal) i Luka Racić (gitara, vokal), koji zajedno sviraju od 2013. godine. Početak uspeha benda vezuje se za 2016. godinu kada izbacuju prvi studijski album “Posesivno-ospulsivni hospul”.

Dve godine nakon toga, 2018. počinju da rade na novom albumu, na kom isprobavaju novi zvuk uz pomoć sintisajzera i semplova. Krajem 2018. godine izlazi singl “Nema ljubavi u klubu”, koji vrlo brzo postaje hit. Upravo on je bio prelomna tačka u karijeri benda.

Tokom 2019. godine objavili su još tri singla i spota – “Đuskanje ne pomaže”, “TIHO” i “Subota”, da bi krajem godine izašao i album “Euforija”.

Bend je dostigao regionalu popularnost, o čemu svedoče milionski pregledi na YouTube-u, posećeni koncerti, kao i nagrade za koje su nominovani i koje su osvojili. Neke od njih su nominacija IMPALE za Evropski nezavisni album godine, GODUM nagrada za najbolje mlade snage 2020, 2020 MAC Awards – Alternativna pop numera godine (za Nema ljubavi u klubu), ELLE Style Awards 2020 -Up-And-Coming Artist nagrada, RUNDA nagrada 2020 – Najbolja pesma (za singl Nedelja ujutru), Adria Muzzik Video Awards – Najbolji video (za spot za pesmu TIHO)

Na jesen 2020. godine objavili su vinil albuma “Euforija”. Limitirana serija od petsto crvenih ploča rasprodata je za nekoliko dana. Bend je prošle godine nastupio na gotovo svim najbitnijim domaćim festivalima, a kruna sezone su svakako koncert kod Pobednika u Beogradu i pet uzastopnih rasprodatih koncerata u Zagrebu. Bend je prošle godine publici predstavio i film Euforija uživo koji je prikazan u bioskopima širom regiona.

Cena ulaznice u pretprodaji je 800 dinara i može se nabaviti u klubu GKC-a, a na dan koncerta biće 1000 dinara.

Mokra Gora (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom maja možete pogledati OVDE.

- Advertisement -