Kuće u selima za mlade bračne parove i samohrane roditelje predstavljaju podršku za podsticanje nataliteta u kojoj važnu ulogu ima i lokalna samouprava. Prioritet svih prioriteta su deca, zatim ulaganje u infrastrukturu i stvaranje uslova za roditelje, kako bi se rađalo više dece.

Prema istraživanju u Srbiji postoji 4700 naseljenih mesta od kojih je 1200 sela u fazi nestajanja. Broj stanovnika opada u 86 odsto sela, a u Srbiji 40,6 odsto stanovništva živi u selima. Dodajmo i podatak da je u Srbiji prošle godine rođeno 61.000 beba što je najmanje u proteklih 100 godina.

Konkretno, u toku su poslovi u seoskim mesnim zajednicama Grada Užica,  jer imamo planove da obezbedimo roditeljima koji su tu ostali da žive mogućnost da njihova deca pohađaju i vrtiće. U većini seoskih mesnih zajednica imamo škole, pa postoje potrebe i za predškolskim ustanovama. Komunalno uređenje je osnov ostajanja porodica na selu, a to su voda, struja, putevi i posao. Pored toga još  bolji uslovi su obezbeđivanje i ambulante, pošte, vrtića… ističe Mirjana Radivojčević i podseća da se godinama radi na stvaranju boljih uslova na selu, asvaltiraju se putevi u seoskim mesnim zajednicama, prave se vodovodi, a sada smo u fazi obezbeđivanja i vrtića.

Mirjana Radivojčević, pomoćnica gradonačelnice za demografiju i populacionu politiku (Foto: UžiceMedia)

Neki od roditelja iako se bave samo poljoprivredom moraju imati iste uslove kao i svi drugi ako imaju potrebu da im deca idu u vrtić. Na nama je da se iznađu sve mogućnosti, da im se izađe u susret, kako bi svako dete imalo mesto u vrtiću bilo da je u gradu ili na selu. Odluka je da se pristupi adaptaciji prostora za vrtić u Karanu doneta na osnovu podatka da u Lužničkoj dolini imamo 78 dece koji su rođeni od 2016-2020.godine. U toku je izrada projekta za adaptaciju sa promenom namene u okviru mesne zajednice. S obzirom da je veliki prostor moći će da se naprave dve sobe i kuhinja. Zato smo i počeli sa pravljenjem dodatnih kapaciteta od prostora u školama, vrtićima, mesnim zajednicama…

Kuće u selima, bespovratna sredstva za kupovinu

U toku je i javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Ima li zainteresovanih koji se obraćaju lokalnoj samoupravi ?

Zainteresovanih ima a lokalna samouprava učestvuje u projektu Ministarstva za brigu o selu. To je  partnerski odnos sa zainteresovanim licima za seoske kuće. Zainteresovani moraju da nađu kuću u seoskoj mesnoj zajednici po ceni od maksimalno 1,2 miliona dinara odnosno 10 hiljada evra. Kuća mora da bude komunalno opremljena odnosno da bude ozakonjena ili da ima građevinsku dozvolu i da bude u seoskoj mesnoj zajednici koja mora da ima neku od ustanova i to školu, ambulantu, poštu…

Za ovaj projekat iz republičkog budžeta izdvojeno je 500 miliona dinara za mlade bračne parove ili samohrane roditelje za kupovinu kuća na selu. Cilj ovog programa je povećanje broja seoskog stanovništva, smanjenje prosečne starosti, povećanje stope nataliteta kao i rast privrednih aktivnosti.

Bespovratna sredstva  su namenjena za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije. Ministarstvo dodeljuje celokupni iznos za procenjenu vrednost koju utvrđuje jedinica lokalne samouprave. Procenu vrednosti kuće vršiće ovlašćena institucija. Lokalna samouprava je već imenovala komisiju koja je obavezno prisutna u realizaciji ovog projekta. Za javni poziv kod nas dolaze da se informišu, a sami traže kuće na Beloj Zemlji, u Mokroj Gori, Lužničkoj dolini…

Od predsednika mesnih zajednica na teritoriji Grada Užica zatraženo je da dostave ako imaju saznanja za seoske kuće vezano za ovaj projekat. Važno je da u razvijenim selima i mesnim zajednicima tu ima i više dece, ali i mladih koji ostaju da žive. A to su Zlakusa, Gorjani, Potočanje, Krvavci…

Kuće u selima i koliko Grad izdvaja sredstava za brigu o porodici?

Grad Užice izdvaja velika sredstva za brigu o porodici. Primera radi, za vantelesnu oplodnju izdvojeno je oko 2,5 miliona dinara, ali ako se javi više parova biće izdvojena i dodatna sredstva. Pored toga izdvojeno je 15 miliona i za letovanje dece, ali zbog korone videćemo u kom obimu će to biti realizovano.

Što se tiče podrške materinstvu prvi put doneta je odluka da 5.000 dinara dobije svaka majka sa teritorije Grada Užica za rođenje deteta, a za  nezaposlene majke povećan je iznos jednokratne pomoći za svako dete na 50.000 dinara. Taj iznos dobijaju i majke za svako treće i četvrto dete.

Grad je izdvojio tri miliona dinara i za auto sedišta za bebe, a u prošloj godini podeljeno je 585 sedišta. Zatim, za učeničke nagrade, stipendije i prevoz učenika odvojeno je 26 miliona. Učešće osnivača u ekonomskoj ceni vrtića je 80 odsto, a od nedavno je povećan iznos za sufinasiranje akreditovanog privatnog vrtića.  

Suština je da se stvore što bolji uslovi za decu i njihove roditelje, a svako rođenje je radost za nas koji se bavimo ovim poslom, – naglasila je Mirjana Radivojčević, pomoćnica gradonačelnice za demografiju i populacionu politiku.

U serijalu „DA NAS IMA VIŠE“, odgovaramo na brojna pitanja, nedoumice o reproduktivnom zdravlju mladih u Užicu, podsticajnim merama za natalitet, koje su i kakve prepreke za rađanje dece, a potražili smo odgovore i od užičkih srednjoškolaca na temu reprodukitnog zdravlja.

Tekst je nastao u okviru projekta „ДА НАС ИМА ВИШЕ Репродуктивно здравље младих и подстицање наталитета“, koji realizuje Udruženje „UžiceMedia“ na istoimenom Portalu. Projekat se sufinansira iz Budžeta Grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Domaćinstvo Jolića u Zbojštici (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -