“Zdrava hrana za danas i sutra”, naziv je Međunarodne konferencije koju je organizovao Institut za higijenu i tehnologiju mesa (IHTM) u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a uz podršku kompanije „Neoplanta“, održana je na Zlatiboru.

Tokom tri dana trajanja konferencije, od 26. do 29. septembra 2021. godine, 300 renomiranih stručnjaka iz zemlje i inostranstva se okupilo razmenjujući svoja znanja i iskustva kako bi kvalitet mesne industrije uvek bio na nivou najviših bezbednosnih i zdravstvenih standarda.

Direktor marketinga „Neoplante“, Saša Ćirić, naglasio je značaj ove teme i istakao da je kvalitet namirnica koje kupujemo uvek na prvom mestu:

„Nakon izazova koje je pred nas postavila pojava afričke svinjske kuge, kao i pandemija virusa Covid-19, o kvalitetu mesa treba sve više da govorimo kako bismo zajedničkim snagama premostili sve prepreke i tržištu ponudili zdrave proizvode, koji su u skladu sa najvišim bezbednosim merama“.

Pored renomiranih stručnjaka, učešće na konferenciji uzeli su i studenti doktorskih studija koji se bave kvalitetom i tehnologijom prerade mesa. Oni su imali priliku da svojim starijim kolegama prezentuju svoj istraživački rad iz oblasti kvaliteta i bezbednosti hrane, a generalni sponzor konferencije, kompanija Neoplanta, nagradila je tri najbolje prezentacije na engleskom jeziku.

„Neoplanta, kao društveno odgovorna kompanija koja podržava i neguje buduće stručne kadrove i u narednom periodu će nastaviti da podstiče projekte i nagrađuje one najbolje, a uveren sam da će baš oni doprineti prosperitetu ove industrije i negovati i razvijati kvalitet koji je stican godinama unazad“, istakao je Ćirić.

Svake druge godine Institit za higijenu i tehnologiju mesa organizuje ovakve skupove, koji na jednom mestu okupljaju najbolje stručnjake mesne industrije. Cilj konferencija je da se kvalitet i tehnologija prerade mesa podignu na najviši mogući zdravstveni i bezbednosni nivo, a iz godine u godinu, mesna industrija spremna dočekuje sve izazove i upešno im se suprotstavlja.

Zdrava hrana spada u teme koje pratimo na portalu UžiceMedia, prilika je da se nekih od njih i podsetimo, uz Međunarodnu konferenciju čiji je cilj bio da se kvalitet i tehnologija prerade mesa podignu na najviši mogući zdravstveni i bezbednosni nivo, a mi smo između ostalih govorili o temama koje se odnose na primere dobre prakse, i tekst „Organska bašta unosan posao“, zatim Vedska poljoprivreda, a o organskoj hrani govorio nam je dr Nikola Bajić, poznati stručnjak u užičkom kraju. A kakva je situacija po pitanju kozarstva više iz našeg teksta.

Kozarstvo u selu Bioska kod Užica (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom septembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom avgusta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -