Ištvan Fusko, umetnik iz Srbobrana, do sada je imao više samostalnih izložbi, a učestovao je na preko 50 kolektivnih izložbi u Srbiji.

Dobitnik je Bijenalne nagrade „Nenad Čonkić“ u Beogradu za tematsku izložbu „Erotika“. Više puta dobio povelju za učešće na pokrajinskoj smotri umetnika amatera.

Ištvan Fusko je uradio više skulptura na otvorenom, najznačajnije su:

  • Grb Doma kulture Srbobran
  • Kompoziciju „Roda i žaba“ u dvorištu pansiona Turska avlija, u Turiji
  • Kormorane u dvorištu Spomen kuće Gion Nandor u Srbobranu

„Ako stvaralac želi da se bavi svojim impresijama i za to izabere meterijal koji je svuda oko nas, ako nam pokaže time svoje viđenje sveta, zan nismo bogatiji za taj doživljaj? A taj doživaljaj postoji jer se zamisao onog koji stvara ogolela pred našim očima kao naprsli nar.

Ogolela u drvetu ili kamenu, bronzi ili zlatu, u glinamolu… u plažnom pesku, na karaju krajeva, jer potreba za stvaranjem je poput žeđi koja mora biti zadovoljena. To je starst i žudnja, koketiranje sa izazovima, gruba obrada i nežno vajanje. Čvrsta ruka u baršunastoj rukavici. To je put kroz trnje do ruže sa trnom. To je skoro erotski doživaljaj pobenika.

Jednom je neko rekao: pisci se igraju Boga; sve je onako kako zamisle i hoće. Isto je sa vajarima, slikarima, kompozitorima i svima onima koji puštaju da ih vodi mašta u kojoj je samno nebo granica. Nebo je ovim otvoreno! Zaronite u njega!, – zapisala je u katalogu Mirjana Ranković Luković.

Ištvan Fusko je rođen u Srbobranu 1963. godine. Od 2014. do 2017. godine bio je predsednik Likovnog udruženja iz Srbobrana. Od 2017. godine je potpredsednik Asocijacije Srpski ArtCENTAR iz Novog Sada, filijala ArtCENTAR Beograd. Član ASA – Asocijacije Srpskih Arhitekata Beograd. Član umetničkog udruženja „Ars in lingo“ iz Bečeja.

Umetničko znanje usavršavao je u radionici Ištvana Mezeija, kao i u ateljeu profesora Svetozara Kaćanskog – Batuke u Srbobranu. Živi i stvara u Srbobranu.

Izložbu je posvetio Draganu Zumberoviću, a može se videti u holu užičkog Gradskog kulturnog centra.

Humanitarni bazar u Gradskom kulturnom centru

U organizaciji Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) biće održan humanitarni bazar u holu Gradskog Kulturnog centra u Užicu u subotu, 20. novembra od 12 do 19 časova.

Građani mogu posetite štand i za sebe i najdraže izabereti nešto iz posebne radionice i donacijom podržite rad Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.

Koncert „Norman Beaker Trio“ 

U klubu užičkog GKC je i koncert „Norman Beaker Trio“, u četvrtak 25. novembra, sa početkom u 18 časova.

Živa legenda bluza, Norman Beaker, predstavlja novo studijsko izdanje pod nazivom Running Down the Clock digitalno izdanje objavljeno je 8. maja za Clock Records/Wienerworld, dok će CD i LP izdanje preko etikete Clock Records/Rock Svirke Records biti dostupno od 24. jula 2020. godine.

Ploča je snimljena u Sound Station studiju u Zagrebu između 12 i 19. januara ove godine, a na njoj su savršeno uklopljene dobro poznata energija sa koncerata, moćne emocije i, naravno, bogato muzičko umeće.

Ulaznice za ovaj koncert mogu se kupiti u pretprodaji po ceni od 500, dok će na dan koncerta cena ulaznice koštati 700 dinara. Broj ulaznica je ograničen, a tokom trajanja koncerta publika je u obavezi da se pridržava svih propisanih protivepidemijskih mera.

Sa izložbe u holu GKC u Užicu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom novembra možete videti na UžiceMedia.

Hroniku kovid – 19 tokom oktobra možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -