Prvi put u Užicu od 8 -25. marta priređena je izložba slika, fotografija i rukotvorina “Ersko poreklo” u Gradskom kulturnom centru (GKC). Odbor slikara Udruženja Užičana u Beogradu organizovao je ovu izložbu prvo u decembru u Beogradu a zatim u Užicu.

Na izložbi su radovi devet autora i to Jelene Tijanić Savić, Milije Kneževića, Dragice Jevtović, Biljane Murić, Bojana Savića, Srećka Zrnića, Olivere Lole Adžić, Miloja Veselinovića Tarskog i Mirjane Zrnić. Za izbor umetnika bilo je važno da su poreklom iz užičkog kraja ili da su ljubitelji Užičanki.

Fotografije Srećka Zrnića

Ovde se susreću istorija i tradicija, naviru sećanja i ovo je prilika da se osnaže pamćenja. Lepa je boja rakije i vina, bogata boja je žuta žita i kukuruza, plava i modroljubičasta je boja zrele šljive, braon boja rodne njive, tirkizno plava reke, a kad pođemo na veselje svečano smo okićeni belim detaljima. Udruženje će nastaviti da povezuje stvaraoce iz različitih oblasti i da neguje ersko poreklo– navela je Dragica Jevtović, autorka radova u dekupaž tehnici.

Sa otvaranja izložbe

Miloš Tucović, predsednik Udruženja Užičana u Beogradu rekao je da radovi ostavljaju značajan pečat, a ova izložba trag.

Pored izložbi u planu su i pesničke večeri, jer Užice je svima nama u srcu i moramo mu pružiti prosperitet i uspeh.

Udruženje Užičana u Beogradu, jedno je od najstarijih osnovano 1923. godine kada je 317 odvažnih ljudi iz ovog kraja donelo kapitalnu odluku da poveže ljude iz zavičaja u poštovanju tradicije, kulture i običaja. Sve ove godine postoji i radi sa ciljem da očuva te veze i učestvuje u aktivnostima koje afirmišu ovaj kraj. Udruženje deluje i kroz razne odbore, sekcije a jedan od odbora je i slikara.

Opanci, rad Dragice Jevtović

Predsedništvo Udruženja Užičana u Beogradu(UUB) donelo je odluku da izložba „Ersko poreklo“ ubuduće bude tradicionalna i da se organizuje dva puta godišnje i to u decembru u Beogradu i povodom Dana žena u Užicu.

Naslovna fotografija: Slika Jelene Tijanić i rad Dragice Jevtović

- Advertisement -