Stopića pećina je najposećeniji speleološki objekat Srbije, sa preko 120 hiljada poseta, koliko je ostvareno tokom jedne od prethodnih godina.

Od sredine ove nedelje (od 6. aprila) Stopića pećina je otvorena za posetioce svakim danom u periodu od 09:30 do 18:00 časova.

Pećina se nalazi na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstvo i Trnava, na par stotina metara udaljenosti od puta Zlatibor-Sirogojno, što je čini jednom od najpristupačnijih speleoloških objekata Srbije.


Ulaz u pećinu je jedan od najvećih pećinskih otvora u Srbiji, impozantnih dimenzija, visok 18, a širok između 30 i 40 metara. Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 m, kroz koju protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

Stopića pećina nalazi se 19 kilometara od centra Zlatibora, nedaleko od puta za Sirogojno u selu Rožanstvo, zaseoku Stopići, u blizini asfaltnog puta, na levoj obali reke Prištavice, na nadmorskoj visini od 711 metara, na nekih dvadesetak kilometara od Zlatibora, a do Užica ima oko 30 kilometara.

Iz Stopića pećine (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Stopića pećina je duga 2000 metara, visine nekih 50 metara. Radi se o takozvanoj rečnoj pećini, kroz koju protiče Trnavski potok.

Ono što fascinira u unutrašnjosti je pećinski vodopad, nazvan „Izvor života“. Zatim, prelepi pećinski ukrasi, a ono što ostvalja bez daha su „bigrene kade“. To su udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a kada se nakupi dovoljno, pretiče iz njih u vidu jedinstvenih kaskada. Urađena je i zanimljiva rasveta pa to u stvarnosti izgleda još lepše.

Stopića pećina sa okolinom je stavljena pod zastitu, kao spomenik prirode. Predeo je bajkovit. Nadmorska visina pećine je 711 metara, koja je za javnost je otvorena od 2009. godine. Dužina uređene deonice za posete je oko 280 metara, vrlo lepo je osvetljena.

Najposećeniji speleološki objekat Srbije, sa preko 120 hiljada poseta, je Stopića pećina, koliko je ostvareno tokom 2020. godine.

Pored Stopića pećine posetioci obilaze i Gostiljski vodopad i Muzej na otvorenom  u Sirogojnu. Radno vreme u prolećnom periodu Muzeja Staro selo Sirogojno je od 08:30 do 19:00 časova dok je Vodopada u Gostilju od 09:00 do 19:00 časova.

Stopića pećina (Foto: Iz arhive Užicemedia)

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -