Filmski karavan iduće nedelje, Užičani će moći da vide ciklus filmova „Doba sazrevanja“. Večeras je izložba posvećena Nikoli Tesli u Užicu, a na Zlatiboru zajednička izložba tri umetnika, koja se može videti do kraja meseca.

Izložba „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“ 

U holu GKC, večeras je izložba pod nazivom „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma.

Izložba je posvećena godinama provedenim u Gracu genijalnog pronalazača Nikole Tesle i proteže se od njegovih studentskih dana do Teslinih tragova u sadašnjosti.

Posebno se bavi Teslinim odnosom sa Visokom tehničkom školom u Gracu, u to vreme poznatom kao k.k. Technische Hochschule (Carska i kraljevska Visoka tehnička škola), gde je studirao od 1875. do 1878. godine i na kojoj je za svoja dostignuća dobio počasni doktorat 1937. godine.

Pored najvažnijih prekretnica u Teslinom životu i njegovih tehničkih dostignuća, izložba takođe naglašava kako su Tesline ideje imale uticaja na nauku i industriju, razvoj njegove obrazovne institucije u Gracu, danas Univerzalnog muzeja Joaneum, i kako se njegovo nasleđe odrazilo na Tehnički univerzitet u Gracu.

Izložba je večeras, petak, 8. jul, u 19:00 časova, u holu Gradskog kulturnog centra (GKC).

Izložba slika i skulptura na Zlatiboru

U Galeriji Kulturnog centra Zlatibor večeras, četvrtak, 7. jul, biće otvorena zajednička izložba slika i skulptura autora: Tanje Starčević, Marije Stanojlović i Miroljuba Mikija Kršanina.

Marija Stanojlović rođena je 1972. godine u Pančevu. Diplomirala je na Akademiji primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek keramika, 1996.

Samostalne izložbe: Galerija „Nova“ Pančevo (1996.), Kuća Đure Jakšića (Beograd, 1998.), Savremena galerija Centra za kulturu (Pančevo, 1999.), „Mali likovni salon“ (Kragujevac, 2000.), „Salon 77“ (Niš, 2004.), Savremena galerija Centra za kulturu (Pančevo, 2007.), „BMA“ Rotterdam, (2007.), Galerija Singidunum (Beograd, 2019.), Galerija Čedomir Krsić (Pirot, 2021.), Savremena Galerija Pančevo (2021.), Galerija kulturnog centra ,,Zlatibor“ (2021.) Gradska galerija Paraćin (2021.).

Marija je do sada učestvovala na više grupnih izložbi u Pančevu, Beogradu, Novom Sadu i Holandiji.

Miroljub – Miki  Kršanin je rođen 1953. godine. Živi i radi u Pančevu. Po obrazovanju je mašinski inženjer. Slikarstvom se bavi dugi niz godina. Poslednjih desetak godina vrlo intenzivno.

Imao je više samostalnih i grupnih izložbi u uglednim Galerijama u zemlji i inostranstvu. Redovni je učesnik likovnih kolonija i susreta umetnika. S obzirom da se i profesionaln bavi dizajniranjem i primenom aluminijuma, u poslednje vreme intenzivno istražuje u domenu skulprure od 3D aluminijumskih formi.

Na svojim mnogobrojnim putovanjima pravi putopisne filmove i reprtaže. Posle jednog takvog, zanimljivog putovanja po Mongoliji, napravio je veoma zanimljivu Izložbu putopisne fotografije pod nazivom „Mongolija, raširenih ruku“. Izložbu je svojim savetima pomogao a kasnije i otvorio naš proslavljeni slikar  Miloš Šobajić.

Tanja Starčević rođena je 10.2.1985. godine u Ljubljani. Završila je Užičku gimnaziju i policijsku akademiju. Zaposlena je u Policijskoj upravi u Užicu, u policijskoj ispostavi, gde obavlja poslove pomoćnika komandira.

Tanja se bavi boksom i slikarstvom gde najradije bira tehnike akvarela i slikarskog ugljena a od motiva preferira ljudsku  figuru i portrete, kao i morske pejzaže. Vešto prikazuje i gradske scene u akvarelu. Učesnica je nekoliko zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Posetioci izložbu mogu pogledati tokom jula 2022. godine u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor.

Filmski karavan: Doba sazrevanja

U saradnji sa Francuskim institutom iz Beograda, od utorka, 12. jula pa do petka, 15. jula u klubu Gradskog kulturnog centra biće prikazani filmovi u okviru Francuskog filmskog karavana, ciklus filmova „Doba sazrevanja“.

Publika će moći da pogleda neke od sledećih ostvarenja: „Pravi momak“, „Plivaj ili potoni“, „Školski život“ i film „Meteoriti“.

Filmski karavan: Početak projekcija je zakazan za 20:00 časova, ulaz na projekcije je slobodan.

Večeras je zajednička izložba troje umetnika na Zlatiboru

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -