Festival Interakcija 2022 – Svečano zatvaranje u Bioskopu Sportsko kulturnog centra Požega, večeras, utorak, 23. avgust, u 20:00 časova. Program prvog Interakcija festivala predstavio je publici 23 vrhunska kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa.

U Bioskopu SKC Požega biće svečano zatvoren prvi Festival kratkog dokumentarnog filma – Interakcija i dodeljene nagrade – Nagrada za najbolji film festivala i Nagrada publike. Takođe, u okviru programa zatvaranja Festivala, biće prikazani dokumentarni filmovi nastali u okviru 17. izdanja Interakcija: Studentskog filmskog kampa.

Program prvog Interakcija festivala održan od 17. do 23. avgusta predstavio je publici 23 vrhunska kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen.

Od izabranih filmova za takmičarski program, tročlani međunarodni žiri, sastavljen od istaknutih filmskih profesionalaca koji su postigli zapažene rezultate u polju dokumentarnog filma, na međunarodnom nivou – Iva Radivojević (Srbija/SAD), Pavel Možar (Nemačka) Vladimir Perović (Srbija), izabrao je  dobitnika Nagrade za najbolji film Festivala, a na osnovu glasova publike biće dodeljena i Nagrada publike.

Nagrada za najbolji film se dodeljuje reditelju filma, a obezbeđuje je  Sirogojno Company, dok je statua autorsko rešenje vajara Marka Crnobrnje.

Festival Interakcija 2022  

Užička ekipa, koju predvodi reditelj Abraham Eskobedo Salas iz Meksika, pronašla je inspiraciju za film upoznavši fotografa Miloša Cvetkovića Cveklu i snimila film pod nazivom „Jesenja sonata”, dok je požeška ekipa na čelu sa rediteljkom Jovanom Avramović u filmu „Dolazak kući“ imala za temu introspektivno putovanje ove mlade rediteljke po povratku u svoj rodni grad u kome nastoji da pronađe deliće proteklih vremena.

Učesnici 17. Kampa Interakcija su proteklih dana, u Užicu, Čačku i Požegi snimali kratke dokumentarce uz mentorstvo izraelskog reditelja Efima Graboja. Ekipa u Čačku, na čelu sa mladim rediteljem Jovanom Dopuđem iz Srbije, snimila je film „Rajkova sreća” o Čačaninu Rajku koji pokušava da opstane u svom gradu, dok nastoji da pronađe i ženu za sebe.

U okviru ovogodišnjeg programa Interakcija 2022 (Kamp, Radionica i Festival) ugostili su 43 učesnika iz 25 zemalja: Argentina, Belgija, Brazil, Poljska, Izrael, Holandija, Španija, Velika Britanija, Hong Kong, Indija, Litvanija, Nemačka, Slovačka, Švajcarska, Kanada, Češka, Estonija, Slovenija, Francuska, Južnoafrička Republika, Moldavija, Danska, Meksiko, Kuba i Srbija.

Pored Kampa i Festivala, od 17. do 24. avgusta u Požegi je održana Interakcija: Radionica dokumentarnog filma, na kojoj je učestvovalo 26 izabranih mladih dokumentarista, a njihovi predavači i tutori bili su afirmisani dokumentaristi – Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Singh.

Dokumentarni filmovi nastali u okviru 17. izdanja Interakcije: Studentski filmski kamp i nagrađeni film na festivalu biće tradicionalno prikazani i u Beogradu, u sredu 24. avgusta 2022 u 21:00 čas u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Program Interakcija 2022 organizuje NFC „Filmart“ uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju, koji realizuju Hartefakt fond, kao i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Filmsa, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.

A kako je to izgledalo ranije prilikom okupljanja mladih dokumentarista sveta u tekstovima Užicemedia iz 2019, a potom i 2020. godine kada je festival održan online.

Interakcija 2022 (Foto: Filmart/Printscreen)

Hroniku kovid -19 tokom avgusta možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelni podaci o kovidu za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom avgusta možete pogledati OVDE

- Advertisement -